<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jul 30, 2022

Turkije boort Duitse minister de grond in

Turkije heeft vrijdag zijn bezorgdheid geuit over de tegenvallende inspanningen van Duitsland op het gebied van terrorismebestrijding en heeft laten weten dat het concrete stappen van de Duitsers verwacht.

“We zien een toename van de activiteiten van (terreurgroep) PKK in Duitsland en hebben de zorgen van Turkije overgebracht. We verwachten concrete acties”, onderstreepte de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu op een gezamenlijke persconferentie met zijn Duitse ambtgenoot Annalena Baerbock in Istanbul.

Çavuşoğlu liet weten dat tijdens de bijeenkomst met topdiplomaten de aandacht werd gevestigd op recente vertoningen van verboden PKK-symbolen en zelfgemaakte vlaggen in Duitsland. “Ik zou willen benadrukken dat het omarmen van terroristische organisaties, met name PKK/YPG/PYD en FETO, onverenigbaar is met de geest van alliantie”, zei hij en riep op tot “concrete stappen en actieve samenwerking” vanuit Berlijn.

Het Duitse wapenembargo tegen Turkije is ook in strijd met de “geest van alliantie”, voegde hij eraan toe.

Çavuşoğlu zei dat Turkije verwacht dat zijn bondgenoten zijn antiterreurinspanningen steunen in plaats van alleen loze woorden te gebruiken. “Onze verwachting van onze bondgenoten is dat wanneer ze zeggen ‘we begrijpen uw zorgen’, ze daadwerkelijk bijdragen, niet alleen verbaal. Als je Daesh (ISIS) wilt bestrijden, moet je ter plaatse zijn. De YPG vecht niet tegen Daesh.”

Europa

Turkije verwacht ook dat de Europese Unie (EU) de politieke obstakels voor een lidmaatschap opheft, zei Çavuşoğlu, en bracht ook de bezorgdheid van Ankara over de toenemende vreemdelingenhaat en Islamofobie in Europa over.

“We willen dat de politieke obstakels worden opgeheven. De EU moet concrete en zinvolle stappen zetten. De hervatting van de onderhandelingen over de modernisering van de overeenkomst met de douane-unie en de implementatie van visumliberalisering zijn onze meest gerechtvaardigde eisen.”

Hij benadrukte dat samenwerking tussen Turkije en Duitsland een groot verschil kan maken bij het oplossen van regionale problemen. “Als sterkste landen van Europa willen we onze samenwerking op het gebied van regionale kwesties verbeteren.”

In antwoord op een vraag bekritiseerde de Turkse minister het Duitse standpunt over de Osman Kavala-zaak. Hij wees erop dat veel uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) niet zijn uitgevoerd in Frankrijk, Noorwegen, Duitsland en Griekenland.

De Turkse minister zei dat alle Turkse burgers het recht hebben om een ​​aanvraag in te dienen bij het EVRM zodra alle lokale bronnen zijn gebruikt. “Hetzelfde geldt voor Osman Kavala. Waarom stelt u de kwestie over Osman Kavala ter sprake? Omdat jullie Osman Kavala gebruiken tegen Turkije. En jullie financieren hem nog eens ook.”

Kavala werd aangeklaagd voor de Gezi Park-protesten van 2013, een klein aantal demonstraties in Istanbul dat later veranderde in landelijke rellen waarbij acht demonstranten en een politieagent om het leven kwamen. Kavala wordt ook beschuldigd van betrokkenheid bij de in 2016 door de FETO in Turkije georganiseerde verslagen coup.

Griekenland

Over de betrekkingen tussen Turkije en Griekenland zei Çavuşoğlu dat er sluimerende problemen zijn tussen de twee landen, met name met betrekking tot de Egeïsche Zee en de Middellandse Zee.

Hij drong er bij Duitsland op aan op zijn hoede te zijn voor provocaties en propaganda door Griekenland en de Grieks-Cypriotische regering en benadrukte de noodzaak van een evenwichtige houding.

Verwijzend naar internationale verdragen over de niet-militaire status van de Egeïsche eilanden, zei de Turkse minister: “Deze eilanden werden aan Griekenland gegeven met de vredesverdragen van Lausanne van 1923 en van 1947 van Parijs, maar aan sommige eilanden werd een voorwaarde opgelegd. Griekenland kan ze niet bewapenen, maar Griekenland schendt deze overeenkomsten en bewapent ze.”

De Turkse topdiplomaat bekritiseerde de Griekse militarisering van de Oost-Egeïsche eilanden en hekelde Duitsland omdat het de kant van Athene kiest “alleen maar omdat het een EU-lid is”. Hij riep de EU op voor het voortdurend steunen van Griekenland onder het mom van eenheid ondanks allerlei schendingen van het internationaal recht en de mensenrechten.

Met het argument dat zelfs Duitsland zijn onpartijdigheid heeft verloren, zei Çavuşoğlu: “Duitsland moet zijn evenwichtige houding ten opzichte van de Egeïsche Zee en het oostelijke Middellandse Zeegebied behouden.”

De Turkse minister onderstreepte dat een oogje dichtknijpen voor de mensenrechtenschendingen in Griekenland een schending van het internationaal recht is.

“De tegenwerking van Griekenland, mensen laten sterven, komt niet neer op het beschermen van de EU-grenzen. Het is onmenselijk om een oogje dicht te knijpen… Ik zou het gerespecteerd hebben als de minister (Baerbock) het had gehad over de besluiten van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens die al 14 jaar niet zijn uitgevoerd in Griekenland (over de Turkse minderheid)”, aldus Çavuşoğlu.

Duitsland

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock ‘erkende’ de PKK-dreiging, waardeerde Turkije voor het opvangen van miljoenen Syrische vluchtelingen en noemde de recente graanexportovereenkomst met Oekraïne, Rusland en de VN een “groot succes”.

Turkije, de VN, Rusland en Oekraïne ondertekenden vorige week in Istanbul een deal om drie Oekraïense havens – Odessa, Tsjernomorsk en Yuzhny – te heropenen voor de graanexport die maandenlang vastzit als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, die nu zijn zesde maand ingaat.

Volgens de overeenkomst is een Gemeenschappelijk Coördinatiecentrum opgericht in Turkije om inspecties uit te voeren aan de in- en uitgangen van havens en om de veiligheid van de routes te waarborgen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 30-07-2022

Jul 30, 2022
Loading posts...