<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jul 08, 2020

Turkije bouwt keihard verder aan eerste kerncentrale

De bouw van de eerste nucleaire centrale van Turkije in de provincie Mersin, het grootste project van het land, verloopt op volle toeren. Al het gebruikte betonijzer is op eigen bodem geproduceerd en is ingekocht bij Turkse bedrijven.

Dat benadrukte directeur en CEO van het bedrijf achter de kerncentrale, Anastasia Zoteeva, woensdag in een interview.

“We proberen om zoveel mogelijk Turkse materialen en producten te gebruiken”, zei Zoteeva.

Er werken meer dan 6.000 mensen aan de bouw, waarvan grotendeel Turks, onderstreepte de CEO.

Turkije bouwt de kerncentrale samen met Rusland, dat ook de Turkse ingenieurs opleidt. “De Turkse ingenieurs zijn erg talentvol. Ze werken en studeren heel hard en doen dat met plezier. Dat moet ook, werken in een kerncentrale vergt grote verantwoordelijkheden. Ze leggen de basis leggen van het land dat de kernenergie voor vreedzame doelen gaan gebruiken”, legde Zoteeva uit.

Tot nu toe zijn 143 Turkse ingenieurs afgestudeerd aan de desbetreffende universiteit in Rusland en al aan het werk. “Er worden op dit moment nog meer dan 120 studenten opgeleid.”

Akkuyu NGS

“Een 63-jarige droom komt uit”, reageerde de toenmalige energieminister Berat Albayrak bij het startsein van de bouw. “Dit is ook het grootste project van Turkije ooit. De kerncentrale kost 20 miljard dollar en is de veiligste en modernste ooit.”

Dankzij de centrale zal Turkije voortaan vierentwintig uur per dag zeven dagen per week zijn eigen elektriciteit produceren zonder dat klimaat- en weersomstandigheden daar invloed op hebben.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 07-07-2020

Jul 08, 2020
Loading posts...