<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Aug 19, 2019

Turkije bouwt op eigen kracht hoogste dam en waterkrachtcentrale

De bouw van de hoogste boogdam van Turkije in de provincie Artvin is voor zeventig procent voltooid. De waterkrachtcentrale wordt gezien als een prestigeproject en omvat de derde hoogste boogdam ter wereld.

Dat verklaarde het Turkse Directoraat voor Waterwerken (DSI) maandag.

De bouw van de 275 meter hoge waterdam genaamd Yusufeli startte eind 2012. Ook wordt hard gebouwd aan autowegen eromheen bestaande uit 39 tunnels en 20 bruggen en viaducten met een lengte van 67 kilometer.

De waterkrachtcentrale zal flink bijdragen aan de Turkse economie. Verwacht wordt dat er met drie units van 186 megawatt stroom voor 650.000 mensen wordt opgewekt. De jaarlijkse elektriciteitsproductie is 1,9 miljard kilowattuur.

De economische bijdrage wordt geschat op jaarlijks 1,25 miljard lira, omgerekend ruim 200 miljoen euro. Binnen zeven jaar verdient het grote energieproject zich terug.

De boogdam, die volledig door Turkije zelf is bekostigd, door Turkse ingenieurs is ontworpen en door Turken wordt gebouwd, zal operationeel worden in juni 2021.

Dimensies

Yusufeli is 25 meter korter dan de Eiffeltoren en net zo hoog als een wolkenkrabber van honderd verdiepingen. Met de hoeveelheid beton voor het damlichaam, vier miljoen kubieke meter, kan 2.350 appartementen van vijf verdiepingen worden gebouwd met daarin per etage vier woningen van elk 150 vierkante meter.

De waterreservoir van Yusufeli kan 75 miljoen Turken voorzien van 28,4 liter water per persoon.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ARTVIN | Gepubliceerd: 19-08-2019

Aug 19, 2019
Loading posts...