<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Sep 29, 2022

Turkije breekt door in top 40 meest innovatieve economieën ter wereld

Turkije staat voor het eerst in de top 40 van meest innovatieve economieën ter wereld, blijkt uit een nieuw rapport dat donderdag is uitgebracht.

Turkije is naar de 37e positie geklommen in de Global Innovation Index (GII) 2022 opgesteld door de Wereldorganisatie voor de Intellectuele Eigendom (WIPO), een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties. Het land stond vorig jaar op de 41e plaats na een stijging van tien posities vanaf 2020.

Turkije behoort volgens de GII ook tot de top drie van innovatie-economieën in de regio Noord-Afrika en West-Azië, na de Verenigde Arabische Emiraten en Israël.

Het algemeen klassement werd voor het twaalfde jaar op rij aangevoerd door Zwitserland. De VS stonden dit jaar op de tweede plaats, gevolgd door Zweden, het VK, Nederland en Zuid-Korea.

China was de andere grote opkomer en klom naar de elfde plaats en India is dit jaar de hekkensluiter van de top 40.

“Met hun stijging in innovatieprestaties in de schaduw van schokken voor wereldwijde toeleveringsketens, verrijken Turkije en India het wereldwijde innovatielandschap op positieve wijze, terwijl Indonesië veelbelovend innovatiepotentieel laat zien”, aldus Soumitra Dutta, GII-co-editor.

“Andere regionale kampioenen zoals Chili en Brazilië in Latijns-Amerika, en Zuid-Afrika en Botswana in Afrika hebben hun relatieve innovatieprestaties verbeterd.”

Volgens het rapport stegen de topuitgaven van bedrijven aan onderzoek en ontwikkeling in 2021 met bijna tien procent tot meer dan 900 miljard dollar, meer dan in 2019 vóór de covid-19-pandemie.

“Deze stijging was voornamelijk te danken aan vier sectoren: ICT-hardware en elektrische apparatuur; software en ICT-diensten; farmaceutica en biotechnologie en bouw- en industriële metalen”, is gerapporteerd.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 29-09-2022

Sep 29, 2022
Loading posts...