<< Terug naar home | Economie

Posted by Ak Ajans Nederland
Dec 03, 2017

Turkije breekt record aller tijden export auto’s

De Turkse auto-industrie heeft een historisch record verbroken. Tussen januari en november dit jaar was de Turkse export van auto’s goed voor 26 miljard dollar, een bedrag dat eerder nog nooit is gehaald.

De sector, locomotief van Turkije, is bijna twaalf jaar op rij exportkampioen van het land, verklaart vereniging van auto-exporteurs Uludağ (OIB) schriftelijk.

De export van auto’s steeg met 13 procent. Bestelwagens zagen een plus van 21 procent, touringcars 3 procent.

In de top drie landen die de grootste stijging zagen, zitten Marokko (100 procent), België (89 procent) en Israël (56 procent). Nederland zag een stijging van 71 procent in de categorie bestelwagens en busjes gebouwd in Turkije.

De Europese Unie importeerde ook meer auto’s die in Turkije zijn gebouwd. In november steeg dit met 12 procent omhoog, goed voor een maandelijks bedrag van twee miljard dollar.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – BURSA | Gepubliceerd: 03-12-2017

Dec 03, 2017
 • Ozturk

  Ik vraag mij het volgende af:
  Wanneer houden wij op om onze export in US dollars uit te drukken?
  In het slechtste geval zouden we toch echt een keer over moeten stappen naar het uitdrukken van onze auto export in euro’s, aangezien het overgrote deel van onze export naar de EU gaat.

  Niet dat ik nou zo’n grote vriend van de EU ben, maar zolang wij onze export in US dollars uit blijven drukken zijn we niet consequent bezig.
  Door onze export in euro’s uit te gaan drukken voeren we de druk op de VS op. Zeker als we met onze grootste zakenpartners Rusland, Iran, maar ook de EU afspreken in de toekomst ons hoofdzakelijk in euro’s uit te drukken.
  Ook leidt dat tot tweespalt tussen de westerse blokken, omdat ze elkaar vliegen zullen gaan afvangen en wedstrijdje gaan doen om de dominante wereldmunt te worden. Zolang dat gaande is zijn we allebei verliezers – en dus de rest van de wereld winnaars.
  U weet wel, het bekende verdeel en heers spelletje waar zij zelf zo goed in zijn.
  Wij moeten hun spelletjes echt tegen hen gaan gebruiken, zodat ze geen tijd meer hebben om chaos in het Midden-oosten te creëren, omdat ze met hun eigen (economische) sores bezig zijn.

  Als onze president eerder aankondigt dat wij onze buitenlandse handel in de valuta gaan doen van de landen met wie wij zaken doen, bijvoorbeeld euro’s, roebels, Iraanse rials of yuans, dan moet je ook de daad bij het woord voegen is mijn mening.
  De beste verdediging is immers de aanval.

  Zolang wij onze handel in US dollars blijven uitdrukken, kunnen de Yanks gratis blijven leven, leunend op de internationale handel waarvoor altijd maar hun dollar benodigd zou zijn.
  We moeten dat echt los laten, want het strookt ook niet met de praktijk, nog los van het politieke voordeel dat wij ermee kunnen behalen:
  Hoezo moet ik, als ik gas koop van Rusland eerst US dollars gaan aankopen en de vraag naar, en dus de koers van die dollars hoog houden? Alsof Putin zijn brood in dollars afrekent bij zijn bakker in Moskou?
  Hoezo moet Nederland eerst US dollars gaan kopen op de valutamarkten om in Turkije Ford Transits te kunnen bestellen? Kopen wij ons vlees in Bursa met US dollars?

  Wanneer pakken we die Yanks eens écht aan door hun munt eens flink terug te zetten op de koers waar die hoort te staan, namelijk op 0, want dat land is feitelijk failliet. Het wordt alleen maar uitgesteld zolang wij maar af blijven rekenen in US dollars.

  Van de US kun je het militair nooit winnen, zoveel is duidelijk en hoeven we niet te ontkennen. Maar zonder hun dollars zijn ze nergens en verslaan we ze op hun eigen terrein, op hun zo geliefde Wall Street.
  Schaak en mat, zonder doden op het slagveld.

 • SnakeEye

  Wat ik mij al langere tijd afvraag is dat wanneer Turkije een unie vormt met Rusland China en andere staten ?

 • Turkse Turk

  Hoeft niet. … Turkije heeft zoveel potentie dat zij in zijn eentje een machtige pact vormen kan… los van China…Rusland Europa en Amerika.

  De macht van Turkije de potentie ervan overstijgt elke land en macht op deze planeet.

  Ik weet dat dit als fantasie klinkt.
  Met de juiste man aan de top en de juiste strategie is niemand opgewassen tegen de Turk…

  Fatih Sultan Mehmet Han was de beste leider van de Turken in de afgelopen 700 jaar…terwijl Fatih Sultan Mehmet heel middelmatige leider is… tenopzichte van een echtte leider.

  Erdoğan is de beste onder de slechtste leiders vsn de Turken …desondanks bibert de wereld en kraakt elke strategie in het midden oosten Door Erdoğan.

  Wat als de Turken een echtte goede leider zouden krijgen…

  Geen enkele macht in de wereld is bestand tegen Turkije met een sterke leider… zelfs China niet met zijn Miljard inwoners. … Europa niet met zijn diepe wortels… Amerika niet met zijn dollar… en Rusland niet met zijn leger.

 • Turkse Turk

  Je hebt gelijk….

  Besef wel dat de wereld nog steeds bang is van Amerika… de wereld probeert langzamerhand de macht van Amerika uit te hollen…

  Alleen dat uithollen willen ze niet ineens doen…. dat kunnen ze wel..China heeft zoveel dollars dat zij de Dollar in een vrije val kunnen laten vallen. ..doen ze niet omdat ze zelf financieel ook schade zullen hebben.

  Alle dollar groot geld houders beschermen bewust de koers van de Dollar… maar tegelijk worden er alternatieven gecreëerd. …

  De toekomst zal na de val van de dollar valuta oorlogen kennen. …

  Met andere woorden edele metalen zullen enorm veel waarde krijgen.

 • Turkse Turk

  Het baart mij wel zorgen dat Turkije nog steeds voor 50% afhankelijk is voor zijn handel van Europa. …

  Turkije moet investeren in landbouw en grote infrastructuur projecten voor aanleg bossen en groen. …Turkije kan ook mega projecten ontwikkelen…. dat mensen nu niet eens kunnen fantaseren….

  Turkije kan Bv vlees exporteren naar Servië of Europa midden oosten en Kaukakus. .. Ja ik weet dat Turkije vlees inporteerd. Maar andersom kan heel goed met de juiste strategie.

  Turkije kan in zijn eentje Balkan midden oosten Kaukakus en Iran voeden…. voor de volle 100%. Dat is de werkelijke potentie. .. en dat betekent een export van Bv minimaal 300 miljard dollar aan landbouw producten. .. wat ik doe is een groffe schatting. …

  We worden blij van een beetje auto export maar andere producten kunnen ook. .. China Afrika India gaan in de rij staan om jouw producten te kopen. Ze komen het zelf ophalen je hoeft het zelfs niet te transporteren. … wat Bv wel het geval is in alle andere gevallen van export… in geval van Rusland sturen ze soms producten terug van de grens …

 • Ozturk

  Geachte heer Turkse Turk,

  Ik lees uw relaas met veel plezier, en eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik het tot op zekere hoogte met u eens ben.
  Echter ben ik het wel met meneer SnakeEye eens dat het geen kwaad kan om een pact te vormen met de genoemde staten en nog enkele staten in Azië. Laat ik het nog duidelijker zegen: ik ben voor toetreding en uitbreiding van de Shanghai 5 organisatie.

  Natuurlijk heeft u gelijk wanneer u zegt dat Turkije voldoende body heeft om zelfstandig in de wereld te opereren, maar toch is het strategisch makkelijker om lid te zijn van een bepaalde alliantie, waarbinnen men elkaar helpt en elkaar zaken en handel gunt. Anders kost het sluiten van iedere deal onevenredig veel inspanning.

  Wel wil ik erbij opmerken dat ik geen voorstander ben van een Shanghai 5 organisatie, waarbij de samenwerking zo ver wordt doorgevoerd als binnen de EU of de NAVO. De EU/NAVO bindt landen aan handen en voeten en schiet zijn doel voorbij: het hindert landen om zelfstandig initiatieven te ontplooien, terwijl het collectief het nergens over eens kan worden en er weinig tot stand komt en dat kan niet de bedoeling zijn. De EU/NAVO werkt verlammend.

  Natuurlijk het Turkse volk is sterk, zowel mentaal als ook fysiek. Maar u weet zelf, u vangt meer vliegen met stroop (diplomatie) dan met azijn (militaire kracht).

 • Ozturk

  Geachte heer Turkse Turk,

  Nu doet u het zelf ook: ‘een export van Bv minimaal 300 miljard dollar’…
  U bedoelt natuurlijk 90 miljard lira naar Servië, 8 biljoen rial naar Iran etc.?

  Wat betreft uw opmerking dat Turkije nog erg afhankelijk is van de export naar de EU, dat is inderdaad niet goed gebalanceerd. Maar er wordt wel hard aan gewerkt om andere markten te ontginnen. De samenwerking met Rusland loopt goed en ook de handel met Iran, en de laatste tijd ook weer met Irak loopt steeds soepeler. De handel met Georgië en Azerbeycan ontwikkelt zich ook steeds verder, mede door de oliepijplijnen en de pas geopende Kars-Tblisi-Bakü spoorweg.
  Ook bilateraal gaan we projecten met onze Griekse buren starten. Russisch gas komt via de Turkstream pijplijn Bulgarije en Griekenland binnen, en we gaan een HSL tussen Istanbul en Selanik aanleggen, wat de commerciële activiteiten tussen beide steden zal boosten.
  Verder zijn Rusland, Iran en Turkije nu goed op weg om stabiliteit in Syrië te creëren, zodat we binnenkort met de wederopbouw kunnen beginnen en ook met Syrië weer handel kunnen drijven. De goodwill die Turkije onder de Syrische bevolking heeft gekweekt door de opvang van de vele vluchtelingen zal de gunfactor over en weer enorm verhogen.

  Om nog maar te zwijgen van het Afrikaanse continent. Met Turkish Airlines als onze ambassadeur in Afrika, waardoor alle Afrikanen kennis kunnen maken met onze gastvrijheid en cultuur. Straks als de 3e luchthaven operationeel is zal de luchtvaart infrastructuur tussen Turkije en Afrika nog verder intensiveren en zal istanbul nog meer dan nu uitgroeien tot het economische en financiële knooppunt tussen Europa, Azië en Afrika.
  Oude tijden zullen herleven (u weet wel, de drie Ottomaanse manen die de 3 continenten vertegenwoordigen), maar dan in de moderne vorm.

  Meneer Turkse Turk, onze toekomst ziet er rooskleurig uit, gelooft u mij. Het enige wat we hoeven te doen is hard aan de slag gaan, maar dat is aan Turken wel besteed, want alle mogelijkheden liggen open.

  De EU zal over nog eens 10 jaar vanaf nu zó vre-se-lijk veel spijt hebben dat ze Turkije uit handen heeft laten glippen. maar dan is het te laat.
  Sterker, het is nu al veel te laat.

 • Ozturk

  Geachte heer Turkse Turk,

  De dag is niet ver meer verwijderd, waarop China, maar ook Saoedi Arabië eenmalig door de zure appel heen zullen bijten en de dollar zullen laten vallen.
  Het klopt, dat gaat deze mega-houders van Amerikaanse staatsobligaties veel pijn doen, maar het voortmodderen op de huidige manier is niet houdbaar, dat weten zij zelf maar al te goed.
  China is in voorbereiding om de Yuan naar voren te schuiven als nieuwe wereldreservemunt. China weet, dat na het zuur het zoet komt als haar munt eenmaal de US dollar heeft vervangen.

  Overigens denk ik dat er meerdere reservemunten zullen zijn en niemand meer toe zal staan dat 1 staat de hegemonie over het geld voert.
  Mogelijk wordt het zelfs een munt(en) die van niemand is en tegelijk van iedereen, gebaseerd op blockchain technologie.

 • Ibrahim

  Ik vind dat president Erdogan is sterke leider voor Turkije en de rest van de wereld. Je kunt niet vergelijk maken. Want nu tijd is heel anders dan vroeger. Daarom president Erdogan zorgt voor verbeteren en Islam. Moge Allah hem bijstaan. Amin!

 • Turkse Turk

  Uiteindelijk zullen alle munteenheden die geen onderpand hebben in een vrije val komen. … ook bitcoin zal op een gegeven moment storten omdat het letterlijk op lucht gebouwd is.

  Blockchain maakt veel mogelijk ook in combinatie met munteenheden die wel een onderpand hebben.

 • Turkse Turk

  Je hebt volkomen gelijk. Nu doet Turkije het ook zeer goed… binnen 20 en zeker binnen 30 jaar is Turkije gewoon zeer rijk en invloedrijk.

  Alleen ik denk dat het nog beter kan. Het is een strategische misstap op landbouw niet verder en beter te laten ontwikkelen. ..

  Alleen tegelijkertijd begrijp ik de Turkse Overheid. … Ze voeren een oorlog op wel 10 fronten tegelijk met landen die budgetten hebben die 20x hoger zitten….

  Dus respect voor de strijd. … maar het kan beter…

 • Turkse Turk

  Erdogan is de beste leider van de afgelopen 300 jaar. Hij is zelfs een Veel betere leider als Atatürk.

  Hij blijft nog steeds de beste leider onder de slechte leiders.

  Omdat er zeer weinig goede leiders zijn lijkt Erdoğan zeer goed en ja zonder alternatief is Erdoğan.

  İn de wereld is de enige leider die zich met Erdoğan kan meten is Poutin.

  Turkije en de Turken zijn een goede volk. Zij verdienen de beste leiders. Erdoğan is op het moment de beste en enige keus.

  Onder het Turkse volk zijn er mensen met betere kwaliteiten als Erdoğan. … zulke mensen moeten ondekt worden en klaargestoomd zodat wanneer Erdoğan vermoord wordt of gewoon te oud wordt vervangen kan worden.

  Er moet een onafhankelijke structuur bij de Turkse geheime dienst komen die Turkse toekomst zeker kan stellen Door leiders naar voren te brengen, beschermen en het Turkse volk media vrijheid en democratie kan beschermen tegen externe invloeden (lees westen).

  De Turkse geheime dienst moet opnieuw uitgevonden worden en bij wijze van helemaal opnieuw gebouwd worden. De Turkse geheime dienst is het allerbelangrijkste orgaan binnen de Turkse natie maar helaas nog relatief heel zwak.

  Potentiële kracht en invloed van de Turkse geheime dienst kan ze meten met de beste en de beste geheime dienst van de wereld zelfs overtreffen…. de beste van dit moment is Rusland.

Loading posts...