<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Mar 22, 2019

Turkije brengt moslimwereld met spoed bijeen

Leden van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) zijn vrijdag met spoed bijeengekomen in Istanbul om eenheid en een vuist te vormen tegen Islamofobie die steeds meer dreigende proporties aanneemt vanwege opkomst van rechts-extremisme. Uit Nieuw-Zeeland woonde vicepremier Winston Peters het spoedberaad bij.

Gesproken is over een nieuw mechanisme dat daden van religieuze haat, vijandigheid en geweld volgt op niveau van de VN en de commissaris voor mensenrechten van de Raad van Europa. Ook is opgeroepen om 15 maart uit te roepen tot de Internationale Solidariteitsdag tegen Islamofobie.

Ankara prijst de empathie getoond door de regering van Nieuw-Zeeland in de nasleep van de terreuraanvallen van vorige week op twee moskeeën die minstens 51 levens hebben geëist.

“[Nieuw-Zeelandse premier Jacinda] Arderns reactie op de terreuraanval, empathie en solidariteit met alle moslims zou een voorbeeld moeten zijn voor alle leiders”, zei president Recep Tayyip Erdoğan tijdens de vergadering.

Erdoğan benadrukte dat de aanvaller niet bij zijn naam genoemd mag worden om hem niet de beruchtheid te geven die hij beoogt, maar zijn daad van terreur mag nooit worden vergeten.

“Door deze terrorist de straf te geven die hij verdient en al zijn connecties te onthullen, moeten we een zeer krachtige boodschap geven aan diegenen die dezelfde nevendoelen hebben”, sprak de Turkse president.

“De OIC kan niet onverschillig zijn voor gebeurtenissen die de toekomst van de hele mensheid en de Islamitische wereld bedreigen”, zei Erdoğan.

Hij zei dat de mensheid Islamofobie moet bestrijden met dezelfde vastberadenheid die het na de Holocaust tegen het antisemitisme heeft gevochten, eraan toevoegend dat het fenomeen niet beperkt is tot politiek, het maatschappelijk middenveld of de wetenschap, maar een belangrijke zorg is voor leiders, veiligheidsdiensten en mensen op straat.

Vrijdag was het precies een week geleden toen een extreem-rechtse terrorist schoot op biddende moslims in moskeeën in Christchurch.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 22-03-2019

Mar 22, 2019
Loading posts...