<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jul 22, 2022

Turkije brengt Oekraïne en Rusland bijeen en lost graancrisis op

In Istanbul is vrijdag een overeenkomst getekend tussen Oekraïne en Rusland om het graanvervoer via de Zwarte Zee weer te hervatten. Dat gebeurde na flinke inspanningen van Turkije.

De deal is in het Dolmabahçepaleis onder toezicht van Recep Tayyip Erdoğan en de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, getekend samen met vertegenwoordigers van Rusland en Oekraïne.

Door het conflict tussen Rusland en Oekraïne ligt de Oekraïense graanexport, een van de belangrijkere graansilo’s van de wereld, stil waardoor miljoenen mensen in arme landen leiden aan de voedselcrisis.

“We zijn er trots op een belangrijke rol te spelen in een initiatief dat een belangrijke rol zal spelen bij de oplossing van de wereldwijde voedselcrisis die de hele wereld al lange tijd bezighoudt”, reageerde Erdoğan. “We zullen bijdragen aan het voorkomen van het hongergevaar dat miljarden mensen in de wereld te wachten staat.”

Hij merkte op dat door het scheepsverkeer dat de komende dagen zal beginnen, “we een nieuwe corridor van de Zwarte Zee naar vele landen in de wereld zullen inwijden”.

De Turkse president liet weten dat er over alle processen een overeenstemming is bereikt, van het vertrek van de schepen tot hun veilige doorgang en de aankomst in de haven van bestemming.

“De uitvoering van en het toezicht op dit zeer belangrijke plan zal worden uitgevoerd door het gezamenlijke coördinatiecentrum dat in Istanbul wordt opgericht.”

Turkije werd al internationaal geprezen om zijn bemiddelende rol en coördinatie met Moskou en Kiev om een ​​corridor te openen vanuit de Oekraïense havenstad Odessa om de wereldwijde graantransporten te hervatten die vastzitten als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, nu in de vijfde maand.

Erdoğan riep Rusland en Oekraïne ook op om de lopende oorlog te beëindigen. “Ik wens dat deze gezamenlijke stap die we in Istanbul zetten met de Russische en Oekraïense zijde een nieuwe mijlpaal zal zijn die de hoop op vrede zal doen herleven.”

VN

Voorafgaand aan de ceremonie bedankte de VN-chef Turkije voor zijn “facilitering en volharding” bij de ondertekening van de graanovereenkomst. Dit initiatief moet volledig worden uitgevoerd omdat de wereld het zo hard nodig heeft, benadrukte de VN-chef en noemde de deal een “baken van hoop in de Zwarte Zee”.

“Het zal verlichting brengen voor ontwikkelingslanden die op de rand van de afgrond staan ​​en de meest kwetsbare mensen op de rand van hongersnood”, benadrukte Guterres.

“Sinds de oorlog begon, heb ik benadrukt dat er geen oplossing is voor de wereldwijde voedselcrisis zonder volledige wereldwijde toegang tot Oekraïense voedselproducten en Russisch voedsel en meststoffen.”

Guterres verklaarde verder op Twitter dat de overeenkomst “zal helpen een voedseltekort voor miljoenen mensen wereldwijd te voorkomen”, en voegde eraan toe: “Het is een baken van hoop, mogelijkheid en opluchting.”

Nevenbijeenkomsten

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu ontmoette Guterres aan de zijlijn van de ondertekeningsceremonie. “Syrië, Libië en in het bijzonder de laatste ontwikkelingen in Oekraïne besproken”, schreef Çavuşoğlu op Twitter.

Ondertussen had de Turkse minister van Defensie Hulusi Akar een ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot Sergei Shoigu. Zij bespraken bilaterale en regionale veiligheidskwesties.

Akar vertelde Shoigu dat er een onmiddellijk staakt-het-vuren moet worden bereikt in Oekraïne.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 22-07-2022

Jul 22, 2022
Loading posts...