<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Nov 03, 2018

Turkije buitengesloten van oliesancties VS tegen Iran

De Turkse minister van Energie en Natuurlijke Hulpbronnen Fatih Dönmez liet weten dat Turkije niet hoeft mee te doen met de Amerikaanse oliesancties tegen Iran.

Mike Pompeo verklaarde dat acht landen inclusief Turkije ontheffing zouden krijgen van de Amerikaanse oliesancties tegen Iran, vertelde Dönmez aan journalisten in het Turkse parlement.

“Ik wil mijn genoegen uitspreken voor deze verklaring. We hebben altijd verklaard dat dergelijke sancties een negatieve invloed kunnen hebben op vrede, stabiliteit en economieën in buurlanden zoals Turkije. We hebben deze realiteit op tafel gelegd tijdens gesprekken met Amerikaanse functionarissen”, zei de Turkse minister.

Dönmez voegde daaraan toe dat zij ook het belang benadrukten van handel in gas en olie met buurlanden voor de bevoorradingszekerheid van Turkije.

Turkije importeert bijna de helft van zijn oliebehoeften uit het naburige Iran. Het land importeert ook olie via pijpleidingen uit Irak en Azerbeidzjan. Geografische nabijheid en stabiele transportroutes vergemakkelijken echter de oliehandel tussen Ankara en Teheran.

“Nu is het duidelijk dat wat we tijdens deze besprekingen hebben gezegd op een gegeven moment is geaccepteerd. Ik denk dat dit resultaat zal bijdragen aan vrede en stabiliteit in de regio. De informatie die we nu hebben laat zien dat Turkije tot deze acht landen behoort, maar ik heb nog geen verdere details ontvangen. Ik kan wel zeggen dat dit een goede beslissing is.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 03-11-2018

Nov 03, 2018
Loading posts...