<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Dec 21, 2017

Turkije deelt diplomatieke klap uit aan dreigende VS bij VN

In de spoedzitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) heeft donderdag een grote meerderheid van de landen de Amerikaanse erkenning van Al-Quds (Jeruzalem) als de hoofdstad van Israël verworpen. 128 landen stemden tegen de eenzijdige erkenning van president Donald Trump, 9 waren voor. Er waren 35 onthoudingen.

“We zijn enorm tevreden”, reageert de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu vanuit New York. “We gaan ons voortaan nog meer inspannen voor een Palestina met grenzen uit 1967 en erkenning van Oost-Jeruzalem als Palestijnse hoofdstad.”

De zaak kwam dankzij Turkije terecht bij de Algemene Vergadering van de VN. Het land verwachte dat de resolutie bij de VN-Veiligheidsraad verworpen zou worden door de veto van de Verenigde Staten, maar stond al gereed om het daarna bij de Algemene Vergadering aan bod te brengen.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas spreekt van een ‘overwinning voor Palestina’.

VS

De Verenigde Staten hebben voor de stemming dreigende taal geuit aan landen die tegen zouden stemmen. Dat schoot in het verkeerde keelgat bij meerdere landen. Turkije haalde daarop ook flink uit aan dat land: “Je kunt niet altijd alles met je dollars kopen. Waarheid zal overwinnen”, aldus de president van Turkije Recep Tayyip Erdoğan. Hij zei voor de stemming “dat hij verwacht dat de wereld Amerika een lesje gaat leren”.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – NEW YORK | Gepubliceerd: 21-12-2017

Dec 21, 2017
Loading posts...