<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jan 21, 2019

Turkije deelt klappen uit aan vertrokken speciale VS-gezant

De omstreden Amerikaanse speciale gezant Brett McGurk heeft een flinke uithaal gekregen van Turkije. De Turkse presidentiële woordvoerder Ibrahim Kalın verwierp afgelopen weekend de beschuldigingen van McGurk tegen Turkije. Volgens McGurk is Turkije “een onbetrouwbare partner”.

Kalın noemde de ‘analyse’ van de voormalige speciale VS-gezant “gebrekkig en complete onzin”. “Slechts een herhaling van PKK-propaganda”, verklaarde de Turkse presidentiële woordvoerder.

“Turkije heeft de levens gered van honderdduizenden Syrische Arabieren, Koerden, Assyriërs en anderen. Je wilt de PKK nieuw leven inblazen. Zal niet gebeuren”, schreef Kalın aan het adres van McGurk.

McGurk, die drie jaar lang als speciale afgezant diende voor de door de VS geleide coalitie tegen Daesh, trad afgelopen december af na het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om de troepen terug te trekken uit Syrië.

De ex-VS-gezant deelde zijn artikel in de Washington Post met de titel: “Trump zei dat hij ISIS [Daesh] versloeg. In plaats daarvan geeft hij het een nieuw leven”. Hij drong Trump erop aan het bevel terug te nemen.

Met betrekking tot het anti-Turkije-discours van McGurk in het artikel, had de Turkse ambassadeur in Washington Serdar Kılıç ook het een ander te zeggen tegen McGurk.

“Men zou het lef moeten hebben om anderen te beschuldigen van de uitdagingen in Syrië, terwijl hij in feite diegene is die de opeenvolgende Amerikaanse autoriteiten heeft misleid en deze problemen voor ons allemaal heeft gecreëerd”, maakte de Turkse ambassadeur iedereen duidelijk.

“Zijn aangenaam vertrek zal ons helpen verdere rampen in Syrië te voorkomen”, aldus Kılıç.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 21-01-2019

Jan 21, 2019
Loading posts...