<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jun 28, 2022

Turkije deelt rake klappen uit aan Zweden en Finland op NAVO-top

Zweden en Finland gaan aan de Turkse eisen voldoen en hebben beloofd te gaan stoppen met het steunen van terreurgroepen. Dat is besloten op een NAVO-top in Madrid, welke is gevolgd door de hele wereld.

Die uitkomst betekent dat Turkije akkoord is met NAVO-lidmaatschap van de twee Scandinavische landen. Daarmee is de grootste veiligheidscrisis in tien jaar opgelost, aldus NAVO-baas Jens Stoltenberg.

De concrete beloftes van Zweden en Finland zijn vastgelegd in een slotverklaring, ondertekend door de leiders van Turkije, NAVO en de twee landen. De PKK en de Syrische afdeling YPG krijgen geen vrij spel meer in de twee landen en ook zullen de Zweedse en Finse autoriteiten onderzoeken starten naar diens terreuractiviteiten. Ook is FETO bestempeld als een terreurgroep en zal “niet worden gesteund” door Zweden en Finland.

Daarnaast heft Zweden het wapenembargo tegen Turkije op en komt er een mechanisme om de voortgang van alle beloftes te volgen.

De NAVO bestempelde recent de claims van Turkije als gerechtvaardigd.

Eerste reacties

Mochten de twee landen alsnog hun beloftes niet nakomen, en dat is gangbaar in westerse maatstaven, kan het een en ander teruggedraaid worden, aldus deskundigen in een nieuwsprogramma op CNN Türk. Het Turkse parlement moet nog in oktober instemmen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 28-06-2022

Jun 28, 2022
Loading posts...