<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jul 08, 2019

Turkije draagt bij aan vrede in de Balkan: ‘Extreem cruciaal’

Vrede, stabiliteit en welvaart in de Balkan zijn “uiterst belangrijk” voor Turkije, zei president Recep Tayyip Erdoğan maandag voorafgaand aan zijn bezoek aan Bosnië en Herzegovina.

“De vrede, stabiliteit, rust en welzijn van de Balkan zijn enorm belangrijk voor ons. Ons land heeft de luxe om de ontwikkelingen in deze regio te volgen”, vertelde Erdoğan aan verslaggevers op de luchthaven van Istanbul.

De Turkse president zal de tweedaagse South East European Countries Cooperation Process (SEECP)-top bijwonen in de hoofdstad Sarajevo.

“Turkije heeft, in het kader van het belang dat het hecht aan de vrede, stabiliteit en welvaart in de Balkan, effectief bijgedragen aan de SEECP, het enige regionale samenwerkingsplatform dat alle landen in de Balkan omvat, sinds haar oprichting”, staat in een presidentiële verklaring.

Erdoğan zei dat Turkije bijdraagt ​​aan de regionale stabiliteit, niet alleen via bilaterale manieren, maar ook via gediversifieerde samenwerkingsplatforms.

“In het kader van de top in Sarajevo zullen we hopelijk de samenwerkingsactiviteiten op de Balkan gaan uitvoeren, met name op het gebied van investeringen in economie, handel, transport en infrastructuur.”

Tijdens zijn bezoek zal Erdoğan ook bilaterale vergaderingen houden met leden van de presidentiële raad van Bosnië en Herzegovina en met andere deelnemende leiders.

Hij zal ook een ontmoeting hebben met Turkse soldaten – ingezet als onderdeel van de Turkse militaire vertegenwoordiger bij de strijdkrachten van de Europese Unie in Bosnië en Herzegovina, operatie ALTHEA, in Butmir.

Dinsdag herdenkt Erdoğan de 24e verjaardag van de genocide in Srebrenica.

De genocide in Srebrenica vond plaats op 11 juli 1995 waarbij meer dan 8.000 Bosnische moslims zijn afgeslacht door Bosnisch-Servische troepen onder president Slobodan Milosevic en generaal Ratko Mladic.

Het is algemeen bekend dat het de ergste daad van massamoord is sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 08-07-2019

Jul 08, 2019
Loading posts...