<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 20, 2022

Turkije drijft Griekenland in het nauw, VN: graandeal Turkije hoop wereld

VN-chef Antonio Guterres heeft dinsdag in zijn toespraak tijdens de 77e zitting van de Algemene Vergadering benadrukt dat de graandeal die door Turkije is gerealiseerd tussen Rusland en Oekraïne hoop voor de hele wereld is geworden.

Guterres noemde de overeenkomst, in juli getekend in Istanbul, ook een wonder en zei dat de graanschepen die al een tijdje heen en weer varen een teken zijn van “wat de wereld kan bereiken als het samenwerkt”.

“We hebben meer hoop en meer actie nodig”, vervolgde hij.

Inmiddels hebben 160 schepen meer dan 3 miljoen ton aan graan en andere agrarische producten vervoerd via de graancorridor.

De VN-secretaris-generaal waarschuwde ook over een naderende mestcrisis “als niet snel wordt ingegrepen”, wat weer voor een voedselcrisis kan gaan zorgen.

Vredespogingen

De Turkse president sprak de wereld ook toe dinsdag. Hij had meerdere boodschappen aan alle landen en zei dat ook de wereld de pogingen van Turkije om de oorlog tussen Rusland en Oekraïne te stoppen oprecht moet steunen. Er zijn landen die namelijk olie op het vuur gooien en lijken te willen dat de oorlog het liefst niet stopt.

Ook zei Erdoğan over de graandeal, wat merendeel zijn eigen prestatie is, dat het om “een van de grootste prestaties van de VN in de afgelopen jaren is”.

“Het is absoluut noodzakelijk dat we de VN hervormen, in overeenstemming met haar allesomvattende kenmerk, als een organisatie die oplossingen kan genereren voor een rechtvaardiger wereldorde en waar de gemeenschappelijke wil wordt belichaamd namens de hele mensheid”, sprak de Turkse leider die opnieuw benadrukte dat de wereld groter is dan de vijf landen die alles bepalen voor iedereen.

Vluchtelingenkerkhof

De fatale klap deelde Erdoğan uit aan Griekenland, die al langer bewust vluchtelingen laat verdrinken in de Egeïsche Zee en het oostelijke Middellandse Zeegebied, waaronder kinderen. De Turkse president hield ook een foto vast van twee recent verdronken kinderen, die door de Grieken waren weggeduwd op zee.

“Terwijl we worstelen om de dood van meer baby’s zoals Aylan te voorkomen, verandert Griekenland de Egeïsche Zee in een kerkhof van vluchtelingen met zijn illegale en roekeloze pushbacks.” Ook zijn er meerdere meldingen dat de Griekse troepen vluchtelingen uitkleden en hun kostbare spullen roven. (LEES meer + FOTO’S + VIDEO’S)

De vluchtelingencrisis kan niet worden opgelost door onschuldige mensen die een betere toekomst zoeken in concentratiekampen te plaatsen of hen op boten te laten om te sterven, benadrukte de leider van Turkije.

Aylan Kurdi was een 3-jarige Syrische vluchteling wiens lichaam in 2015 aanspoelde op een Turks strand. Een persfoto daarvan werd het bepalende beeld van de vluchtelingencrisis.

“Het is de hoogste tijd voor Europa en de VN om een einde te maken aan deze gruweldaden die gelijk staan aan misdaden tegen de menselijkheid.”

Toespraak

De hele toespraak van Erdoğan is ook in het Engels beschikbaar:

Turks:

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 20-09-2022

Sep 20, 2022
Loading posts...