<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
May 07, 2022

Turkije en Armenië bevestigen doel volledige normalisatie zonder eisen

Turkije en Armenië hebben deze week hun doel om tot een volledige normalisatie te komen, bevestigd.

Dat verklaarde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

“De speciale vertegenwoordigers bevestigden opnieuw het verklaarde doel om via dit proces volledige normalisatie tussen hun respectieve landen te bereiken”, is benadrukt na de derde bijeenkomst van Turkse en Armeense gezanten in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

De gezanten bespraken de mogelijke stappen die kunnen worden genomen voor tastbare vooruitgang bij de normalisatie, aldus de verklaring.

De Turkse ambassadeur Serdar Kılıç en vicevoorzitter van het Armeense parlement Ruben Rubinyan “herhaalden hun instemming om het proces zonder voorwaarden voort te zetten”.

Kılıç werd op 15 december 2021 genoemd als de speciale gezant van Turkıje om stappen in de richting van normalisatie te bespreken met buurland Armenië. Drie dagen later benoemde Armenië zijn eigen speciale vertegenwoordiger Rubinyan.

De eerste gespreksronde vond plaats op 14 januari in de Russische hoofdstad Moskou, waar beide partijen overeenkwamen de onderhandelingen zonder voorwaarden voort te zetten. Turkse en Armeense gezanten ontmoetten elkaar op 24 februari voor de tweede keer in Wenen.

Ook vond op 12 maart in het kader van het Antalya Diplomacy Forum in Turkıje een historische bilaterale ontmoeting plaats tussen de Turkse en Armeense ministers van Buitenlandse Zaken.

Als onderdeel van de inspanningen hebben Turkıje en Armenië vanaf 2 februari ook commerciële vluchten hervat na een onderbreking van twee jaar.

De twee landen zijn verdeeld over een reeks kwesties, waaronder de gebeurtenissen in 1915 in het Ottomaanse rijk en de Armeense bezetting van Nagorno-Karabach in 1993. Sindsdien is de landgrens tussen Turkije en Armenië gesloten.

Op 10 oktober 2009 ondertekenden de twee buurlanden een vredesakkoord, bekend als de Protocollen van Zürich, om diplomatieke betrekkingen aan te knopen en de grens te openen, maar slaagden er niet in de overeenkomst in hun respectieve nationale parlementen te ratificeren.

De betrekkingen tussen Ankara en Jerevan gingen in de herfst van 2020 een nieuwe fase in met het einde van de Armeense bezetting na de tweede Nagorno-Karabach-oorlog, die 44 dagen duurde en waarin Turkije Azerbeidzjan hielp zijn rechtmatige grondgebied te heroveren.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 07-05-2022

May 07, 2022
Loading posts...