<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Nov 22, 2018

Turkije en Europa treffen elkaar in Ankara voor lidmaatschap

Verklaringen afleggen over Turkije tijdens het EU-toetredingsproces zonder bijdrage van dat land en het verwerpen van diens kandidatuur is nutteloos.

Dat zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, donderdag tijdens een bijeenkomst op hoog niveau met EU-officials in Ankara.

Turkije verwacht volledig lidmaatschap van de EU en het zou “niet met politieke obstakels geconfronteerd moeten worden”, zei Çavuşoğlu in bijzijn van EU-buitenlandchef Federica Mogherini en EU-commissaris voor Nabuurschapsbeleid Johannes Hahn.

Volgens de Turkse minister verhindert elk politiek obstakel dat door het blok tegen Turkije wordt vastgesteld de groei, welvaart en politieke stabiliteit van de EU zelf.

Çavuşoğlu benadrukte dat de vluchtelingendeal van 18 maart 2016 volledig moet worden uitgevoerd, eraan toevoegend dat de EU ook een deel van haar verplichtingen als onderdeel van de overeenkomst zou moeten nakomen.

Hij zei dat Turkije aan 72 criteria voldoet en er nog zes overbleven om visumvrij naar Schengenlanden te kunnen reizen. “We zullen binnenkort voldoen aan resterende criteria.”

Hahn zei op zijn beurt dat de onderhandelingen met Turkije in een stroomversnelling zijn geraakt en de constructieve houding van Turkije ten aanzien van het EU-lidmaatschap belangrijk is voor de onderhandelingen.

Turkije en de EU hebben in maart 2016 een vluchtelingenovereenkomst ondertekend, die erop gericht was illegale migratie door de Egeïsche Zee te ontmoedigen door strengere maatregelen te nemen tegen mensenhandelaars en de omstandigheden te verbeteren voor bijna drie miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije.

De deal van 18 maart stond ook de versnelling van Turkije’s EU-lidmaatschap en visumvrij reizen voor Turkse burgers binnen het Schengengebied toe.

Mogherini beschreef de bijeenkomst als “positief, constructief, vruchtbaar, eerlijk en open”.

“Turkije is een kandidaat-lidstaat en is ook een belangrijke strategische partner voor de EU. De betrekkingen tussen de EU en Turkije zijn buitengewoon belangrijk, niet alleen voor de EU en Turkije, maar ook erg belangrijk voor onze regio of het buitenlandse wereldwijde beleid in het algemeen”, zei Mogherini.

De belangrijkste diplomaat van de EU prees Turkije en president Recep Tayyip Erdoğan voor hun sleutelrol bij de onderhandelingen over en de uitvoering van het Sochi-memorandum over Idlib, een noordwestelijke provincie in Syrië.

“Dit memorandum en de uitvoering ervan zijn van cruciaal belang om een ​​enorme humanitaire crisis te voorkomen en ook een politiek perspectief voor de oplossing van de crisis”, zei ze.

Mogherini zei dat de EU een groot respect en bereidheid heeft om de “ongekende inspanningen” van Turkije te blijven ondersteunen bij het opvangen en aanpakken van de behoeften van meer dan vier miljoen vluchtelingen in Turkije.

De EU verwelkomt het besluit van Turkije om te werken aan een intensievere relatie met de unie, voegde Mogherini eraan toe.

“De EU wil een sterk Turkije en wil een sterke samenwerking met Turkije, dat is onze doelstelling en dit is waar we samen aan werken. We willen dat Turkije stabiel, welvarend en democratisch is”, aldus Mogherini.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 22-11-2018

Nov 22, 2018
Loading posts...