<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Dec 04, 2018

Turkije en Venezuela bouwen aan ‘prachtige toekomst’

De president van Venezuela zei maandag dat zijn land en Turkije “gezamenlijk aan een schitterende toekomst gaan bouwen”.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan sprak Nicholas Maduro de hoop uit dat het bezoek van Erdoğan de weg vrij zou maken voor een ‘nieuwe fase’ in de betrekkingen tussen de twee landen.

Zijn opmerkingen kwamen na een ontmoeting met zijn Turkse tegenhanger, waarin Maduro zei dat de twee leiders overeenkomsten hebben gesloten over economische aangelegenheden, maar ook over defensie, onderwijs en cultuur.

Maduro onderstreepte zijn vertrouwen dat Turkse investeerders “zouden handelen naar de belangen van beide landen”, en prees “de mooie gebouwen die door Turkse bedrijven” in het Zuid-Amerikaans land is gebouwd.

“Turkse investeerders zullen doorgaan met het ontwikkelen en versterken van handel en de vooruitgang in olieproductie en raffinaderijen, petrochemische producten voor goudproductie, in diamanten, coltan, ijzeraluminium en toerisme”, zei de Venezolaanse president.

Maduro benadrukte dat de twee landen “onafhankelijke” economische betrekkingen genieten met een hoge mate van transparantie.

“We bemoeien ons niet met de handel in de VS of andere landen. Niemand mag interfereren met onze commerciële en economische activiteiten”, zei hij, benadrukkend dat het Zuid-Amerikaanse land zijn goudbronnen legaal zou blijven exporteren. Vorige maand legde de VS sancties op aan de goudsector in Venezuela.

In een duidelijke boodschap aan de wereld benadrukte Maduro dat de positie van Turkije als een “belangrijke leider” in Eurazië en het huidige hoofd van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) evenals de plaats van Caracas als de leider van de Beweging van Niet-Gebonden Landen. Hij zei dat de tijd van ‘oude rijken van verpletterende suprematie’ voorbij is in de wereld en men een multipolair tijdperk is ingegaan.

“Turkije zal een cruciale rol spelen in de nieuwe multipolaire, multi-gecentreerde wereld”, zei Maduro, eraan toevoegend dat Caracas ook een “multipolaire agenda” heeft.

Trans-Atlantische eenheid

Maduro bedankte Erdoğan voor zijn bezoek en onderstreepte dat Venezuela een affiniteit voelt voor Turkije. “In november 2010, toen ik minister van Buitenlandse Zaken was, was ik de eerste minister die vanuit Venezuela naar Turkije ging. We ontdekten toen Turkije”, sprak hij.

Hij voegde eraan toe dat Turkije en Venezuela gaan blijven werken voor “eenheid” tussen de twee landen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – CARACAS | Gepubliceerd: 04-12-2018

Dec 04, 2018
Loading posts...