<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Dec 28, 2020

Turkije en VK tekenen historisch vrijhandelsakkoord

Turkije en het Verenigd Koninkrijk (VK) tekenen dinsdag een historische vrijhandelsovereenkomst, zo laten Turkse autoriteiten maandag weten. Vanaf 1 januari luidt een nieuw tijdperk in de bilaterale economische en handelsbetrekkingen tussen beide landen.

Dat liet de Turkse handelsminister Ruhsar Pekcan maandag weten.

“Dit nieuwe tijdperk in onze relaties zal zowel voor Turkije als voor het VK voordelig zijn”, schreef ze op social media. “Het pact zal een nieuwe basis en kader vormen voor bilaterale betrekkingen.”

De vrijhandelsovereenkomst “die tot doel heeft ons handelsvolume te vergroten, vormt een cruciale mijlpaal op weg naar verdieping van onze betrekkingen op een win-winbasis”, zei Pekcan.

Ze voegde eraan toe dat het pact, waarvoor de onderhandelingen in 2017 begonnen, de op een na belangrijkste handelsovereenkomst voor Turkije vertegenwoordigt na de douane-unie van 1995 met de EU.

“Ik zou willen dat deze overeenkomst vruchtbare resultaten zal opleveren voor onze landen en zakenkringen.”

De Britse krant Financial Times merkte zondag op dat het VK de op een na grootste exportmarkt van Turkije is en citeerde de Britse minister van Internationale Handel als volgt: “De deal die we deze week verwachten te ondertekenen, sluit tariefvrije handelsovereenkomsten af ​​en zal onze handelsrelatie ondersteunen, vorig jaar 18,6 miljard pond (20,7 miljard euro) waard.”

Op 24 december bereikten het VK en de EU een handelsovereenkomst na de Brexit na vijf jaar van bittere onderhandelingen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan kondigde eerder op de dag de nieuwe overeenkomst tussen Turkije en het VK aan.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 28-12-2020

Dec 28, 2020
Loading posts...