<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Nov 18, 2018

Turkije en VS botsen over YPG

De Turkse minister van Defensie Hulusi Akar, voormalig stafchef van de Turkse strijdkrachten, heeft namens zijn land bezwaar geuit tegen de VS nadat Amerikaanse militairen feestelijk hebben zitten dineren met YPG/PKK-terroristen in Syrië.

Dat maakte Akar aan de Amerikaanse ‘hoogste generaal’ Joseph Dunford duidelijk tijdens een ontmoeting in het Canadese Halifax.

“We herhaalden de ongeschiktheid van de YPG-aanwezigheid in Noord-Syrië als een terroristische groep die niet verschilt van de PKK en Amerikaanse soldaten die tijd doorbrengen en met hen samenwerken”, vertelde de Turkse minister in een interview.

De besloten vergadering van één uur, aan de zijlijn van het Halifax International Security Forum in Canada, had betrekking op zeer recente foto’s van Amerikaanse soldaten gestationeerd in Manbij – in het noorden van Syrië, vlakbij de Turkse grens -, die gezamenlijk zaten te eten met terroristen van de YPG, de Syrische PKK.

Akar zei dat Turkije de VS verafschuwt vanwege de “provocerende en onaanvaardbare” beelden van YPG/PKK-terroristen samen met Amerikaanse soldaten en zei dat hij verwacht dat dit niet zal worden herhaald. Akar zei ook dat de Amerikaanse samenwerking met de YPG/PKK Turkije blijft storen en de VS heeft aangespoord deze terroristenband zo snel mogelijk te schrappen.

“We wezen er ook op dat het uitdelen van wapens en munitie aan de terroristische YPG middels vrachtwagens en vliegtuigen (duizenden ladingen) niet past in het begrip van de Turks-Amerikaanse alliantie”, zei hij.

De Turkse minister beklemtoonde dat de terroristische groep YPG Turkse veiligheidstroepen heeft aangevallen en onschuldige burgers heeft vermoord. Hij herhaalde zijn hoop dat de VS zijn fout zal corrigeren.

De YPG is de Syrische uitloper van de PKK, een terroristische groep die wordt erkend door Turkije, de VS en de EU, die tijdens zijn 30-jarige terreurcampagne tegen Turkije zo’n 40.000 levens heeft geëist.

De VS beweert dat de YPG/PKK een “bondgenoot” is in de strijd tegen Daesh en dat terwijl Turkije bezwaren heeft dat een terroristische groep niet gebruikt kan worden om een andere terreurgroep te bestrijden, vanwege consequenties die inmiddels ook de demografische samenstelling van plaatselijke volken in gevaar heeft gebracht. Turkije heeft herhaaldelijk bewijsmateriaal aangehaald dat de YPG niet verschilt van de PKK. (VIDEO)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – HALIFAX | Gepubliceerd: 18-11-2018

Nov 18, 2018
Loading posts...