<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Apr 02, 2019

Turkije: ‘Erdoğan verloren? In jullie dromen’

De Turkse presidentiële woordvoerder Ibrahim Kalın heeft naar aanleiding van negatieve berichtgevingen over de verkiezingswinst van de AK-Partij hard uitgehaald. Hij benadrukte dat er politici [en mediagroepen] zijn die de resultaten van de lokale verkiezingen van zondag in Turkije zien als “het begin van het einde” van Erdoğan.

“Sommigen geven weer aan dat het gaat om een begin van het einde voor Erdoğan. Ze leren het ook nooit”, twitterde woordvoerder Ibrahim Kalın.

“AK-partij won [voor de vijftiende keer] met 44,3% van alle stemmen en met coalitie is dat 51,6%. Erdoğan heeft zijn mandaat tot 2023. Geen verkiezingen tot dan”, benadrukte Kalın. “Stop met het presenteren van jullie dromen als feit en analyse.”

Miljoenen Turken kozen zondag hun burgemeesters, gemeenteraadsleden, mukhtars (buurtfunctionarissen) en leden van oudere raden voor de komende vijf jaar.

De AK-partij kreeg op eigen kracht meer dan 44 procent van alle stemmen en versloeg daarmee de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP). Die kreeg 30 procent van de stemmen en won in 11 grootstedelijke gemeenten en 10 steden. De AK-Partij verovert op basis van voorlopige uitslagen 15 grootstedelijke gemeenten (grotere steden) en 24 steden.

Wel is de AK-Partij hoofdstad Ankara kwijt aan de oppositie CHP en wellicht ook Istanbul. Desondanks heeft Erdoğan’s partij met een ruime voorsprong de meeste districten en wijken in Ankara en Istanbul te pakken.

AK-Partij is de grootste geworden in 576 districten en grote wijken, samen met alliantiepartner MHP 732 (totaal 973). Oppositiepartij CHP is de grootste in 211 districten en grote wijken, samen met Iyi, die zelf slechts 18 districten krijgt, 229.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 02-04-2019

Apr 02, 2019
Loading posts...