<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jul 03, 2021

Turkije: EU zwak en visieloos

De presidentiële woordvoerder van Turkije, Ibrahim Kalın, heeft vrijdag tegen Duitse media gezegd dat de Europese Unie (EU) zwak en visieloos is.

In een interview met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung zei Kalın dat de EU niet de visie heeft om de betrekkingen met Turkije vorm te geven.

“Ik vraag me af waarom we geen vooruitgang boeken. Het kan niet alleen aan Turkije liggen”, zei Kalın tegen journalisten.

De presidentiële woordvoerder verwelkomde de uitkomst van de bilaterale ontmoetingen van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan op de NAVO-top op 14 juni, vooral met de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Hij bekritiseerde echter het resultaat van de EU-top over Turkije die vorige week werd gehouden en zei dat het “ver beneden de verwachtingen” van Ankara bleef.

Kalın zei dat zijn verwachtingen ook laag zijn voor de volgende EU-top die in september wordt gehouden.

Kalın uitte zijn teleurstelling over het feit dat de EU opnieuw één miljard dollar per jaar aanbiedt om de Syrische vluchtelingen die door Turkije worden opgevangen in de komende drie jaar te ondersteunen en dus alleen in financiële termen denkt.

Hij herinnerde iedereen eraan dat er in Turkije 3,7 miljoen Syrische vluchtelingen verblijven, nog afgezien van de miljoenen binnenlandse ontheemden in de door Turkije gecontroleerde corridor in Noord-Syrië. Ook zijn er honderdduizenden vluchtelingen uit andere landen, zoals Afghanistan.

De EU kwam ook zijn afspraken niet na betreft de toenadering die ze had beloofd in de vluchtelingenovereenkomst van 2016, inclusief de dialoog op hoog niveau, de douane-unie en de visumvrijstelling, aldus Kalın namens Turkije.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 03-07-2021

Jul 03, 2021
Loading posts...