<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jul 11, 2020

Turkije: Europese politici hebben niets geleerd van Srebrenica

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan reageerde zaterdag namens zijn land op de val van Srebrenica, 25 jaar geleden, de dag dat meer dan 8.300 Bosnische moslims zijn uitgemoord in hartje Europa. De genocide wordt gezien als de grootste humanitaire tragedie in Europa na de Tweede Wereldoorlog.

“We staan onze Bosnische broeders altijd bij ​​in hun zoektocht naar gerechtigheid. De genocide in Srebrenica zal nooit worden vergeten”, maakte Erdoğan in een videoboodschap duidelijk.

Dit jaar vond de herdenking in Potocari nabij Srebrenica via videoverbindingen plaats vanwege de coronapandemie. Dat gebeurde in de voormalige accumulatorenfabriek die door troepen van de Verenigde Naties werd gebruikt als basis voor de oorlog in Bosnië.

De Turkse president benadrukte dat Europese politici ondanks alle tragedies en tranen geen lessen hebben getrokken uit de genocide in Srebrenica. “Hun losgeslagen uitingen voeden vijandschap jegens de Islam en ondersteunen xenofobie. Dat is een bron van zorg voor onze toekomst.”

De genocide was een kwart eeuw geleden, maar voelt nog als recent, zei Erdoğan. “Onze wonden zijn nog open. Onze harten scheuren opnieuw bij elk opgegraven massagraf. We wensen de genade van Allah aan alle slachtoffers en leven mee met hun families, geliefden en allen die de pijn in hun hart voelen.”

Zaterdag zijn negen nieuwe slachtoffers geïdentificeerd en begraven. In totaal is dat nu 6.652 geworden.

EU

EU-commissaris Oliver Varhelyi reageerde dat de val van Srebrenica nog steeds een open wond is in Europa.

“Srebrenica roept op tot verantwoording. Het recht moet zegevieren en alle verantwoordelijken voor het bloedbad moeten de gevolgen van hun daden onder ogen zien. 25 jaar later is het dringender dan ooit om een ​​einde te maken aan de straffeloosheid voor de plegers van oorlogsmisdaden”, benadrukte Varhelyi.

“Het bloedbad is door twee verschillende internationale rechtbanken erkend als genocide. Deze vastgestelde feiten over wat er in Srebrenica is gebeurd, moeten vandaag voor iedereen duidelijk zijn. Dit deel van de Europese geschiedenis moet worden verdedigd tegen elke poging tot ontkenning en revisionisme, wat in tegenspraak is met de meest fundamentele Europese waarden. Pogingen om de geschiedenis in Bosnië en Herzegovina of waar dan ook te herschrijven, zijn onaanvaardbaar”, vertelde de EU-commissaris.

“Het is aan ons allemaal in Europa om lessen te trekken uit Srebrenica. Waarden zijn zo dramatisch geschonden 25 jaar geleden”, aldus Varhelyi.

Val van Srebrenica

Begin jaren negentig werd Srebrenica belegerd door Servische troepen die probeerden het grondgebied van Bosnische moslims en Kroaten te veroveren om hun eigen staat te vormen.

In het voorjaar van 1993 verklaarde de VN-Veiligheidsraad Srebrenica tot een “veilige zone”. De Servische troepen onder leiding van generaal Ratko Mladic – later schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide – betraden echter de VN-zone, die onder controle was van Nederlandse troepen (Dutchbat).

Het lukte echter de Nederlandse militairen niet om de duizenden Bosnische vluchtelingen te verdedigen tegen Servische troepen, die al op 11 juli ongeveer 2.000 mannen en jongens hadden gedood. Ongeveer 15.000 inwoners van Srebrenica vluchtten omliggende bergen in, maar bloeddorstige Servische troepen jaagden op hen en doodden 6.000 mensen in de bossen.

Ondanks dat Nederlandse troepen als internationale vredeshandhavers moesten optreden, doodden Servische strijdkrachten in juli 1995 op brute wijze meer dan 8.000 Bosnische moslimmannen en -jongens in Srebrenica.

Dutchbat

Enkele van de desbetreffende Nederlandse militairen verdedigden zich in een meerdelige documentaireserie, die deze week op de Nederlandse televisie kwam, en gaven aan op dat moment machteloos en zonder voldoende wapens te zijn. Zij voelden zich in de steek gelaten door de Verenigde Naties en hadden niet door dat de Serviërs, die de Bosnische moslimmannen scheidden van de vrouwen en kinderen, hen kort later zouden uitmoorden.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 11-07-2020

Jul 11, 2020
Loading posts...