<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Nov 15, 2023

Turkije feliciteert Noord-Cyprus met veertig jarig bestaan

Turkije heeft woensdag stilgestaan bij de oprichting van de Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC), inmiddels veertig jaar geleden.

“Hartelijk gefeliciteerd onze broeders in de Turkse Republiek Noord-Cyprus met de Dag van de Republiek en de 40e verjaardag van de oprichting”, schreef de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan op sociale media.

“Genadevol denk ik terug aan de epische strijd van de helden die een halt toeriepen tegen de bezetting, gevangenschap en onderdrukking. Ik groet hierbij de bevolking van Cyprus.”

Turkije zal de Turks-Cyprioten blijven steunen, benadrukte de Turkse leider.

In Noord-Cyprus woonde de Turkse vicepresident Cevdet Yılmaz de festiviteiten in Lefkoşa, de hoofdstad van TRNC, bij en zei dat Turkije blijk geeft van een sterke wil om de rechten van de Turks-Cyprioten te beschermen.

“Voor ons is Cyprus geen probleem, maar een nationale zaak. De kwestie is om een einde te maken aan eenzijdige benaderingen die ver van de realiteit afstaan en op weg zijn naar een oplossing”, verklaarde de vicepresident van TRNC.

Buitenlandminister van Turkije Hakan Fidan onderstreepte in zijn verklaring dat de TRNC een integraal onderdeel is van de Turkse wereld. “Wij staan onder alle omstandigheden achter TRNC en het Turks-Cypriotische volk”, liet Fidan op X weten.

Het Turkse defensieministerie sprak ook krachtige steun uit voor TRNC. “We zullen de Turks-Cyprioten altijd blijven steunen, net zoals dat tot nu toe is gedaan!”

TRNC werd opgericht op 15 november 1983, bijna tien jaar na de vredesoperatie van Turkije op het eiland Cyprus. De Turkse vredesmissie maakte een einde aan de vervolging en het geweld tegen Turks-Cyprioten door ultranationalistische Grieks-Cyprioten.

Cyprus is verwikkeld in een decennialang geschil tussen Turks-Cyprioten en Grieks-Cyprioten, ondanks een reeks diplomatieke pogingen van de VN om tot een alomvattende oplossing te komen. Turkije staat garant voor de TRNC en staat volledig achter een tweestatenoplossing op het eiland, gebaseerd op soevereine gelijkheid en gelijke internationale status tussen de twee staten.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 15-11-2023

Nov 15, 2023
Loading posts...