<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
May 15, 2023

Turkije gaat 28 mei tweede stemronde in, Erdoğan krijgt meeste stemmen

De voorlopige verkiezingsuitslagen in Turkije wijzen erop dat zittend president Recep Tayyip Erdoğan de meeste stemmen heeft gekregen, zo’n 27,1 miljoen (49,5 procent). Dat is ondanks zijn ruime voorsprong net niet de absolute meerderheid (50 procent) waardoor Turkije op 28 mei de tweede en beslissende stemronde ingaat.

Erdoğan kreeg opnieuw een stuk meer stemmen dan aartsrivaal Kemal Kılıçdaroğlu van oppositiepartij CHP en diens alliantie van zes zichtbare en een verborgen andere partij. Kılıçdaroğlu moest het met zo’n 2,5 miljoen stemmen minder doen (24,5 miljoen stemmen en 44,9 procent). Desondanks riep hij en zijn campagneleiders, hun eigen cijfers volgend, zich uit tot de winnaars.

Kandidaat nummer drie, Sinan Oğan, kreeg 2,8 miljoen stemmen (5,2 procent).

In Turkije verliep het stemproces afgelopen zondag probleemloos. De opkomst was zeer hoog, rond 89 procent, op een totaal kiezersaantal van ruim 64 miljoen.

Turkse Nederlanders zullen tussen 20 en 24 mei weer kunnen stemmen. Ook in Nederland en Duitsland werd Erdoğan in de eerste ronde opnieuw de overtuigende winnaar. In Nederland kreeg hij, volgens de voorlopige uitslagen, bijna 69 procent van alle stemmen, zijn opponent 28,5 procent.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 15-05-2023

May 15, 2023
Loading posts...