<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Aug 14, 2020

Turkije gaat betrekkingen met Emiraten bevriezen na geflirt met Israël

Turkije is van plan de diplomatieke betrekkingen met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) te bevriezen en diens ambassadeur terug te trekken nadat Abu Dhabi een omstreden deal heeft gesloten met Israël. De toenadering van VAE wordt gezien als een dolksteek voor de Palestijnen.

“De VAE, die geheime ambities nastreven over een doodgeboren en nietig [‘vredes’]plan van de VS, negeert de wil van het Palestijnse volk”, reageerde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Turkije betuigde zijn maximale steun aan de bevolking en de regering van Palestina en uitte ook zijn ernstige bezorgdheid over het streven van de VAE om het Arabische vredesplan eenzijdig af te schaffen.

“Als dat het geval is, is er geen geloofwaardigheid bij het presenteren van de trilaterale verklaring alsof het de Palestijnse zaak ondersteunt”, luidde het communiqué.

In de verklaring van het Turkse ministerie werd ook opgemerkt dat de regering van de VAE “geen bevoegdheid heeft om namens Palestina en zonder toestemming van Palestijnen met Israël over essentiële zaken te onderhandelen”.

“Noch de geschiedenis, noch het collectieve geweten van de regio zal ooit het hypocriete gedrag van de VAE vergeten en vergeven, die de deal probeert af te schilderen als een offer voor Palestina, terwijl het in werkelijkheid een verraad is aan de Palestijnse zaak vanwege zijn eigen bekrompen interesses”, aldus Ankara.

Annexatie Westelijke Jordaanoever

Israël en de VAE zijn overeengekomen om de betrekkingen te normaliseren, zei de Amerikaanse president Donald Trump donderdag, in een poging om de controversiële plannen van Israël om grote delen van de bezette Westelijke Jordaanoever te annexeren, te voorkomen.

Die soortgelijke uiting gebruikte de regering in Abu Dhabi ook in een poging zijn daad met Israël te verdedigen. Later bleek dat het annexatieplan van de Israëlische premier Netanyahu helemaal niet van tafel zou zijn.

Het is de derde keer dat een Arabische natie volledige diplomatieke banden met Israël heeft gesloten. Andere Arabische landen met diplomatieke banden met Israël zijn Egypte en Jordanië.

Palestina

Palestijnen reageren woedend op de normalisatiestappen van de VAE, was terug te zien op Palestijnse straten.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 14-08-2020

Aug 14, 2020
Loading posts...