<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
May 07, 2023

Turkije gaat jongeren voorzien van renteloze leningen

De Turkse regering zal een bank oprichten gericht op jongeren en families. Onder andere stellen die gaan trouwen, zullen profiteren van renteloze leningen tot 150.000 lira met betaaltermijnen startend pas twee jaar later. 

Dat belooft de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan in zijn verkiezingsprogramma.

De zogeheten Familie- en Jeugdbank wordt opgericht om jongeren te stimuleren een gezin te stichten en financieel bij te dragen op alle gebieden van onderwijs en werk tot kinderopvang, maakte de Turkse leider bekend in zijn speeches tijdens meerdere bijeenkomsten met burgers. Zoals gewoonlijk stroomden overal in Turkije honderdduizenden Turken af op de toespraak van Erdoğan met als toppunt zondag in Istanbul (minstens 1,7 miljoen).

“Zo zullen jonge paren hun huwelijksleven beginnen zonder van iemand afhankelijk te zijn en zullen ze hun leven voortzetten in een financieel comfortabelere omgeving in de eerste jaren van het huwelijk. Daarnaast kunnen onder de activiteiten van de Gezins- en Jeugdbank verschillende diensten worden ondersteund die de gezinsinstelling, met name de opvoeding van kinderen, beschermen en versterken.”

Ook zullen huisvrouwen en andere jongeren verder worden gesteund. “We zullen alle leden van het gezin ondersteunen, van huisvrouwen tot kinderen. We geven pensioenrechten aan onze huisvrouwen die de last van ons huis dragen. We zullen een derde van hun premies dekken en ervoor zorgen ze in kortere tijd met pensioen kunnen gaan.”

Universiteitsstudenten krijgen gratis internet, een kaart voor sociale activiteiten en hoeven zij geen btw te betalen bij aanschaf van een computer of mobiel. Jongeren die hun eigen bedrijf beginnen, worden ook gesteund.

De nieuwe type bank zal worden bekostig uit de aardgas- en olie-inkomsten van het land, zei Erdoğan. Turkije heeft recent grote aardgas- en oliereserves ontdekt. Het eigen aardgas is een jaar lang gratis voor alle burgers. (LEES meer)

Oorlog tegen rente

Het is algemeen bekend Erdoğan fel tegen het rentesysteem is, dat hij oneerlijk en meedogenloos noemt omdat de hele wereld daaronder lijdt. Hij spant zich daarom flink in om het rentesysteem, in handen van wat hij noemt de rentebende, gefaseerd uit zijn land te krijgen. Hij verlaagde daardoor eerst flink de torenhoge en elders ongekende rentes van de centrale bank, ondanks wereldwijde tegenwerking en consequenties.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 07-05-2023

May 07, 2023
Loading posts...