<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jul 30, 2019

Turkije gaat situatie Oeigoeren in China controleren

Ankara verwacht dat zijn “Oeigoerse broeders in vrede en harmonie onder een dak van China leven”.

Dat zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu dinsdag.

Turkije zal een delegatie bestaande uit tien leden van verschillende instellingen sturen naar de autonome regio Xinjiang in China, ook wel Oost-Turkestan genoemd. De delegatie zal de situatie in Xinjiang ter plaatse en met eigen ogen zien, liet de Turkse minister weten.

De Turkse minister zei dat na het bijwonen van een trilaterale bijeenkomst tussen Turkije en de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN) als onderdeel van de tweeënvijftigste ASEAN-bijeenkomst van buitenlandministers in Thailand.

Tijdens een bezoek van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan aan China begin juli vroeg de Chinese president Xi Jinping Erdoğan om een ​​delegatie naar de regio te sturen, aldus Çavuşoğlu.

Later, op 24 juli, bracht de Chinese ambassade in Ankara deze uitnodiging officieel aan het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken over. Erdoğan reageerde in principe positief op deze uitnodiging.

In de regio Xinjiang in China wonen ongeveer tien miljoen Oeigoeren. De Turkse moslimgroep, die ongeveer 45 procent van de bevolking van Xinjiang uitmaakt, beschuldigt de Chinese autoriteiten al lang van culturele, religieuze en economische discriminatie.

Volgens Amerikaanse functionarissen en VN-deskundigen zijn tot een miljoen mensen, of ongeveer zeven procent van de moslimbevolking in Xinjiang, opgesloten in een groeiend netwerk van “politieke heropvoedingskampen”.

In een rapport van afgelopen september beschuldigde Human Rights Watch Beijing ervan een “systematische campagne van mensenrechtenschendingen” te hebben uitgevoerd tegen Oeigoerse moslims in de regio.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – BANGKOK | Gepubliceerd: 30-07-2019

Jul 30, 2019
Loading posts...