<< Terug naar home | Lifestyle

Posted by Turkse Media
Dec 08, 2018

Turkije geeft Djibouti grootste moskee van Oost-Afrika cadeau

Het Afrikaanse land Djibouti, gelegen in de Hoorn van Afrika, ontvangt een groot geschenk van Turkije: de grootste moskee van Oost-Afrika. Die wordt sinds 2017 gebouwd door het Turkey Diyanet Foundation (TDV) in de gelijknamige hoofdstad.

Het gebedshuis opent over twee maanden de deuren in februari 2019, is deze week verklaard.

De moskee is gemodelleerd in de stijl van klassieke Ottomaanse architectuur en staat majestueus op een oppervlakte van 10.000 vierkante meter met uitzicht op de kust van de Indische Oceaan. Bovendien staat het grote gebouw in de buurt van het presidentiële paleis van Djibouti.

De moskee heeft genoeg ruimte voor 5.000 mensen om in één keer te bidden, vertelt projectmanager Furkan Kazim Yüksel in een interview.

“Er is ook een groen gebied, een binnenplaats, gemodelleerd naar de Blauwe Moskee in Turkije”, zegt Yüksel. “Een deel van de moskee rust op de oceaan. Dat heeft de constructie erg uitdagend gemaakt.”

Twee minaretten met een straal van 45 meter markeren elk een grote koepel en vier kleine om de crèmewitte moskee een architectonische grandeur te geven. Binnen verlicht een laaghangende kroonluchter illustere Turkse handgetekende patronen. Op het complex wordt ook een school gebouwd.

Yüksel meldt dat de meeste bouwmaterialen uit Turkije komen, inclusief de geslepen stenen die voor gebouwen in Ottomaanse stijl worden gebruikt.

Geschenk van Turkije aan Djibouti

De projectmanager zegt dat de moskee “het geschenk van Turkije is voor de bevolking van Djibouti, een land waarmee Turkije in de oudheid in contact kwam samen met andere landen en plaatsen in de Hoorn van Afrika”.

“Onze voorouders hebben in oude tijden contact gemaakt met de mensen in deze regio. Ik voel me vereerd om deel uit te maken van dit project. Ik wil dat mijn kinderen trots zijn”, aldus Yüksel.

Harten winnen

De Turkse ambassadeur in Djibouti, Sadi Altinok, zegt ook in een interview dat de Turkse inspanningen in Djibouti – een klein land met minder dan 1 miljoen mensen – niet gericht is op het leger, maar op de ontwikkeling en humanitaire hulp.

Naast de moskee voert Turkije verschillende sociaaleconomische projecten uit die ten goede komen aan de bevolking.

Turkije bouwt naast de megamoskee ook een kinderziekenhuis en een dam, die al voor de helft is voltooid, in het Afrikaanse land, laat de Turkse ambassadeur weten. “Dit zijn een van de projecten die Turkije heeft gelanceerd in het kleine, maar strategisch belangrijke land.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – DJIBOUTI | Gepubliceerd: 08-12-2018

Dec 08, 2018
Loading posts...