<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Aug 15, 2022

Turkije geeft Griekenland lesje geschiedenis over Cyprus

Turkije heeft maandag de recente opmerkingen van de Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Dendias over Cyprus met feiten verworpen.

“Grieks-Cyprioten hebben de grondwet van 1960 geschonden en in 1963 de partnerschapsrepubliek vernietigd. Turkije moest ingrijpen na de Griekse staatsgreep in juli 1974, met als doel het bloedvergieten en geweld tegen Turks-Cyprioten te stoppen”, verklaarde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in de richting van Dendias, die beweerde dat Cyprus “illegaal” bezet is.

Ankara vervolgde: “Griekenland en Grieks-Cyprioten hebben nooit de nodige wil getoond voor een permanente vestiging op het eiland. Grieks-Cyprioten verwierpen het Annan-plan in 2004 en verlieten de tafel in Crans-Montana in 2017.”

“De inherente rechten, soevereine gelijkheid en gelijke status van Turks-Cyprioten moeten opnieuw worden bevestigd voor een rechtvaardige en levensvatbare regeling op het eiland”, benadrukte het Turkse ministerie in tegenstelling tot Dendias, die zondag op Twitter zei dat de federale oplossing is de “enige” voor het geschil.

Cyprus is verwikkeld in een decennialang geschil tussen Grieks-Cyprioten en Turks-Cyprioten, ondanks een reeks diplomatieke inspanningen van de VN om tot een alomvattende regeling te komen. Etnische aanvallen die in het begin van de jaren zestig begonnen, dwongen Turks-Cyprioten om zich voor hun veiligheid terug te trekken in enclaves.

In 1974 leidde een Grieks-Cypriotische staatsgreep gericht op de annexatie van Griekenland tot de militaire interventie van Turkije als garantiemacht om Turks-Cyprioten te beschermen tegen vervolging en geweld. Als gevolg hiervan werd in 1983 Turks-Cyprus (TRNC) opgericht.

Cyprus heeft de afgelopen jaren enkele pogingen tot vrede meegemaakt, waaronder een mislukt initiatief in 2017 in Zwitserland onder auspiciën van de garantielanden Turkije, Griekenland en het VK.

De Grieks-Cypriotische regering trad in 2004 toe tot de EU, hetzelfde jaar dat de Grieks-Cyprioten het VN-plan Annan om een ​​einde te maken aan het al lang bestaande geschil verijdelden.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 15-08-2022

Aug 15, 2022
Loading posts...