<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Jun 26, 2021

Turkije geeft startsein megaproject van wereldomvang Istanbulkanaal

Het nieuwe Istanbulkanaal wordt een nieuw hoofdstuk in de ontwikkeling van Turkije.

Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zaterdag tijdens het startschot van het megaproject van wereldomvang.

De nieuwe zeestraat wordt zo’n 45 kilometer lang en krijgt zes grote bruggen.

De realiteit van vandaag – zoals bedreigingen voor de Bosporus en Istanbul door de groeiende maritieme handel – maakt Kanaal Istanbul een noodzaak, benadrukte Erdoğan. Hij noemde het megaproject zijn droom.

De Turkse president vertelde dat het aantal schepen dat jaarlijks door de Straat van Istanbul vaart is gestegen van 3.000 in de jaren dertig naar 45.000 vandaag.

Dat aantal wordt naar verwachting 78.000 schepen in 2050. Elk groot schip vormt een ernstig risico voor Istanbul. De Bosporus biedt volgens berekeningen een doorgang aan 25.000 schepen, onderstreepte de Turkse leider.

“In het geval van een ongeval met schepen die een grote verscheidenheid aan ladingen vervoeren, van aardolie tot biologische producten, wordt het natuurlijke leven in onze zeeën bedreigd. Als de schepen de kust raken, wordt ons cultureel erfgoed beschadigd en kunnen we ernstige vernietiging en brand krijgen”, zei Erdoğan.

“Het Istanbulkanaal is een essentieel project om het historische en culturele weefsel van de Bosporus te beschermen. We beschouwen het Istanbulkanaal als een project om de toekomst van Istanbul te redden.”

Het project zal ook voorzien in de behoefte aan alternatieve vestigingsgebieden die nodig zijn voor aardbevingsparaatheid, aangezien het ook voor woonwijken zal zorgen voor 500.000 mensen, zei de president verder.

Erdoğan benadrukte dat de huidige route na wetenschappelijke studies is gekozen als de meest redelijke en efficiënte lijn tussen vijf verschillende alternatieven. “In totaal werkten 204 experts, waaronder 51 wetenschappers van 11 verschillende universiteiten aan het project.”

Hij zei verder dat studies hebben aangetoond dat het scheepvaartverkeer in het kanaal van Istanbul 13 keer veiliger zou zijn dan dat in de Bosporus.

De containerhaven en het logistieke centrum, dat zich net rechts van de Zwarte Zee-uitgang van het kanaal zal bevinden, zal een frisse wind brengen in de buitenlandse handel van Turkije. Het recreatie- en hernieuwbare energiegebied aan de linkerkant van de afslag aan de Zwarte Zee zal een bijzondere waarde toevoegen aan Istanbul.

Over ongegronde claims van zelfbenoemde milieucritici was de Turkse president zeer duidelijk: het Turkse megaproject is mogelijk het meest milieuvriendelijke project ter wereld.

Erdoğan sprak ook de hoop uit dat de geplande woonwijken aan beide zijden van het kanaal met een capaciteit van 500.000 mensen de druk in het stadscentrum zal wegnemen.

Het project moet in zes jaar worden voltooid en kost ongeveer 15 miljard dollar.

“Kanaal Istanbul zal zichzelf gemakkelijk financieren met de inkomsten die zullen worden verkregen uit de schepen die er doorheen varen en de inkomsten uit andere elementen, vooral via de haven als onderdeel van het project.”

Het megaproject, dat tot doel heeft de risico’s van schepen die gevaarlijke ladingen door de Bosporus vervoeren, te voorkomen, werd goedgekeurd door het ministerie van Milieu en Verstedelijking van het land.

Oppositie

Ook had de Turkse president een appeltje te schillen met de omstreden CHP-burgemeester Ekrem Imamoğlu, die vaker zijn boekje te buiten gaat, en samen met zijn partij een enorme tegenwerker van alle projecten is. Imamoğlu staat bekend om zijn ceremonies die hij houdt om een project te stoppen, welke hij ook feestelijk zo noemt.

“Meneer zegt dat wij met hem moesten overleggen. Er heeft overleg plaatsgevonden met diegene waarmee dat diende te gebeuren. Sommigen janken en gaan hun boekje te buiten, maar het project heeft een stevige juridische en wetenschappelijke basis. Jullie [CHP] hebben niets bijgedragen aan dit land en werken het Istanbulkanaal tegen. En wat voor een tegenwerking: ze kramen van alles uit en bedreigen zelfs alle investeerders in het project, banken en zelfs geïnteresseerde landen. Wat een schande en schaamteloosheid. En zij willen regeren, maar hebben nog veel te leren. Ze weten niets van regeren. En daarom neemt het Turkse volk dit CHP-hoofd niet serieus. De Turken weten wie werken voor hun land. Die CHP’ers hebben als gekken alles tegengewerkt, maar hebben niets kunnen tegenhouden. Ondanks hen, zijn alle megaprojecten voltooid”, haalde Erdoğan uit.

Istanbulkanaal

De nieuwe zeestraat biedt een alternatieve route, die de Zee van Marmara met de Zwarte Zee verbindt, en is noodzakelijk voor de veiligheid van Istanbul te midden van het groeiende scheepsverkeer door de Bosporus, een van de drukste maritieme doorgangen ter wereld.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 26-06-2021

Jun 26, 2021
Loading posts...