<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Aug 28, 2018

Turkije geeft VS lesje onafhankelijkheid

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, herinnerde de VS eraan dat Turkije een onafhankelijke staat is en zelf bepaalt of het meedoet aan Amerikaanse sancties tegen andere landen.

Dat zei Çavuşoğlu dinsdag in Litouwen tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Litouwse collega-minister Linas Linkevicius.

“Turkije is niet een van de staten van de Verenigde Staten. Turkije is een onafhankelijke staat. We hoeven het niet eens te worden over elke beslissing of actie van een land tegen een ander land, vooral als het niet eerlijk en rechtvaardig is”, zei de Turkse minister verwijzend naar de Amerikaanse sancties tegen Iran.

Rusland

Çavuşoğlu benadrukte ook dat de (sterker wordende) banden met Rusland niet als alternatief dienen voor de Europese Unie of de VS.

“Onze betrekkingen met Rusland zijn geen alternatief voor onze betrekkingen met Litouwen, de Europese Unie of Verenigde Staten. Turkije kan zijn buitenlands beleid in deze regio perfect in evenwicht houden.”

Litouwen

Eerder op de dag arriveerde Çavuşoğlu in de Litouwse hoofdstad Vilnius voor een officieel bezoek en ontmoette hij de president van Litouwen, Dalia Grybauskaite.

“Tijdens onze ontmoeting met president Dalia Grybauskaite van Litouwen hebben we [naar haar] de beste wensen van president Erdoğan en felicitaties overgebracht ter gelegenheid van de honderdjarige herdenking van de staat Litouwen.”

Op Twitter kondigde de Turkse minister de ondertekening aan van een overeenkomst tussen Turkije en Litouwen inzake wederzijdse handelsbevordering en bescherming daarvan.

“Wij waarderen de steun van Litouwen voor het toetredingsproces van Turkije in de Europese Unie”, voegde Çavuşoğlu daaraan toe.

 

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – LITOUWEN | Gepubliceerd: 28-08-2018

Aug 28, 2018
Loading posts...