<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
May 31, 2019

Turkije: geen vertraagde levering S-400 omdat VS dat eist

Turkije heeft vrijdag de berichtgevingen dat Ankara vanwege Amerikaanse eisen overweegt het Russische S-400 luchtafweersysteem later te laten afleveren dan is afgesproken met Rusland, verworpen.

“Berichten van enkele media-organen in de afgelopen dagen die stellen dat Turkije van mening is de S-400-aankopen te vertragen op eisen van de VS, zijn ongegrond”, reageerde de Turkse buitenlandwoordvoerder Hami Aksoy. “Ons inkoopproces van de S-400 vanuit Rusland verloopt zoals gepland.”

Hij zei ook dat het aanbod van Turkije om een ​​werkgroep te vormen met de VS om Ankara’s lopende aanbesteding van de Russische S-400 te bespreken nog steeds geldig is.

De spanningen tussen de VS en Turkije zijn de afgelopen maanden opnieuw flink toegenomen, omdat Turkije het geavanceerde S-400 Russische raketafweersysteem zal ontvangen waarvan Washington zegt dat het de rol van Turkije in het Amerikaanse F-35 straaljager-programma in gevaar zal brengen en sancties kunnen veroorzaken.

Na langdurige inspanningen om een luchtverdedigingssysteem uit de VS te kopen zonder succes vanwege tegenwerkingen, besloot Ankara in 2017 om het Russische S-400-systeem aan te schaffen.

Amerikaanse functionarissen “adviseren” Turkije om het Amerikaanse Patriot-raketsysteem te kopen in plaats van de S-400’s uit Moskou, omdat het Russische systeem onverenigbaar zou zijn met NAVO-systemen en de F-35 zou blootstellen aan Russische dreigingen.

Turkije benadrukt echter dat de S-400 niet wordt geïntegreerd in NAVO-systemen en geen bedreiging vormt voor de alliantie. De S-400 is cruciaal voor de eigen nationale veiligheid.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 31-05-2019

May 31, 2019
Loading posts...