<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Apr 21, 2020

Turkije haalt flink uit naar Frankrijk

Frankrijk kan zich beter focussen op de strijd tegen het coronavirus dan het zich inspant om Turkije vals te beschuldigen. De Franse regering moet in het kader van de veiligheid van Europa Turkije niet als een dreiging zien.

Zo reageerde de woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken Hami Aksoy dinsdag op een interview van de Franse Europa- en buitenlandminister Jean-Yves Le Drian in de Franse krant Le Monde.

Volgens Le Drian moeten er vraagtekens worden gezet bij het NAVO-lidmaatschap van Turkije, “steunt dat land proxygroepen in Syrië, stuurt drones en schepen naar Libië, gebruikt vluchtelingen als chantagemiddel en doen Turkse schepen soms mee aan NAVO-missies om zich enkel aanwezig te stellen, terwijl het ook patrouilleert in gebieden die het zich toe-eigent.”

En daarom heeft “Turkije veel uit te leggen voordat het over solidariteit begint”, claimde de Franse minister.

Ankara

Ankara liet de Franse minister niet zomaar zijn verbale gang gaan: “Het is overduidelijk dat Frankrijk zich stoort aan het feit dat Turkije, de echte vriend tijdens slechte tijden, een helpende hand biedt aan EU-landen [in de strijd tegen het coronavirus], terwijl Frankrijk dat niet kan. Frankrijk verkeert in een hopeloze situatie en probeert dat hiermee te verdoezelen.”

Frankrijk steunt terreurgroepen in Syrië, de illegale groepen tegen de officiële regering in Libië, heeft lak aan de rechten van Turks-Cyprioten en probeert een NAVO-bondgenoot te straffen, maakte Aksoy de wereld namens Turkije duidelijk.

“Frankrijk steunt de Libische [coup]krijgsheer Haftar, die alle pogingen tot een wapenstilstand tegenwerkt, zelfs tijdens de coronacrisis Libische ziekenhuizen bombardeert, de enige inkomstenbron van Libië, de olieproductie, lamlegt, knoeit aan drinkwaterleidingen en het Libische volk verder verwondt. De Franse steun is in strijd met de resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (2259)”, legde de Turkse buitenlandwoordvoerder uit.

Turkije adviseert Frankrijk dat het zich focust op de strijd tegen covid-19 en de gezondheid van Fransen en Europeanen. “De Franse regering moet omwille van de veiligheid van Europa Turkije niet als een dreiging zien”, aldus Aksoy.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 21-04-2020

Apr 21, 2020
Loading posts...