<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Aug 16, 2019

Turkije haalt uit naar Israëlische minister

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken verwierp donderdag de opmerkingen van Gilad Erdan, de Israëlische minister van Openbare Veiligheid, om de historische status quo van de Al-Aqsa-moskee te veranderen.

“We verwerpen de verklaringen van de Israëlische minister van Openbare Veiligheid met betrekking tot het wijzigen van de status quo in de Al-Aqsa-moskee ten zeerste. Dit is een indicatie van een kromme denkwijze”, verklaarde Turkije.

“Het is duidelijk dat elke insinuatie en elk initiatief om de historische en juridische status van Jeruzalem te benadelen de spanning in de regio verder zal verergeren”, staat in de verklaring.

“Veel Palestijnen raakten tijdens de Eid al-Adha (Offerfeest) gewond als gevolg van de interventie van de Israëlische politie in de Haram al-Sharif, terwijl de Palestijnen probeerden provocerende invallen door sommige extremistische Joodse groepen tegen de Al-Aqsa-moskee te voorkomen”, is uitgelegd.

De verklaring zei dat de Israëlische autoriteiten moeten worden aangespoord om een ​​einde te maken aan hun illegale praktijken in de bezette Palestijnse gebieden, onverantwoorde acties en verklaringen te vermijden die de spanningen in de regio zullen vergroten.

Gilad Erdan zei dinsdag tegen de Israëlische radio: “Ik denk dat er een onrecht bestaat in de status-quo die sinds 1967 bestaat. “We moeten werken om [de status quo] te veranderen, zodat in de toekomst Joden, met de hulp van God, kunnen bidden op de Tempelberg”, zei hij.

Israël bezet Oost-Jeruzalem sinds 1967. In 1980 annexeerde Israël, in een beweging die nooit door de internationale gemeenschap werd erkend, de hele stad en claimde het als de ‘eeuwige en onverdeelde’ hoofdstad van de Joodse staat.

Voor moslims vertegenwoordigt Al-Aqsa de derde heiligste plaats ter wereld na Mekka en Medina. Joden verwijzen naar het gebied als de “Tempelberg”, bewerend dat het in de oudheid de locatie was van twee Joodse tempels.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 16-08-2019

Aug 16, 2019
Loading posts...