<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Dec 12, 2018

Turkije haalt uit naar Oostenrijk na verbod Rabia- en Grijze Wolven-teken

Turkije haalde woensdag uit naar Oostenrijk na de zet van dat land om het Rabia-teken (Rabaa), een anti-coupsymbool, en het Turkse nationalistische “Grijze Wolven” -gebaar te verbieden.

“We accepteren dit niet en we veroordelen het ten zeerste”, verklaarde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken, eraan toevoegend: “Deze politieke en religieuze symbolen zijn zelfs niet in de verste verte gerelateerd aan extremisme.”

De verklaring kwam een ​​dag nadat de wet op wijzigingen van de “Symbol Act” uit 2014, die de symbolen van extremistische organisaties in Oostenrijk verbeidt, werd aangenomen na de stemming in de Oostenrijkse Nationale Raad.

Het Rabia-teken, een viervingerig handgebaar, werd een wereldsymbool voor anti-staatsgreepbetogers over de hele wereld nadat het voor het eerst door Egyptische demonstranten werd gebruikt tegen een militaire coup die werd opgezet om Mohamed Morsi halverwege 2013 te verdrijven.

“Als de Oostenrijkse autoriteiten oprecht extremisme willen aanpakken, moeten ze eerst naar hun eigen land kijken. Ze houden hun ogen dicht voor het steeds groter wordende extreemrechtse en racistische neigingen die zelfs tot in de mainstreampolitiek geïnfiltreerd zijn. Ze kunnen beter effectieve maatregelen nemen en henzelf een spiegel voorhouden”, haalde Turkije uit.

“Het is duidelijk dat de wet onverenigbaar is met democratische waarden, de weg heeft versperd voor legitiem beleid en niet alleen is gericht op degenen die politieke symbolen gebruiken, maar ook op de hele politieke instelling en democratie.”

“Toch zijn xenofobie en racisme fenomenen waarmee buitenlanders die in Oostenrijk leven helaas dagelijks mee worden geconfronteerd. In een land met een sterke Turkse gemeenschap van honderdduizenden, verstoort deze situatie de sociale vrede en maakt het de integratie onmogelijk die de lokale autoriteiten belangrijk vinden”, staat in de verklaring.

Turkije roept Oostenrijk op om “deze fout te corrigeren”, en meldt dat de “deze ontwikkeling Turkije, de Turkse gemeenschap en moslims in Oostenrijk zwaar beledigt”.

De verklaring verwelkomde wel de opname van het symbool van terreurgroep PKK in de wet. “De opneming van de symbolen van de terroristische organisatie PKK in de wet is een positieve stap in de goede richting in de strijd tegen terrorisme, wel een hele late. We zullen nauwlettend volgen hoe dit specifieke deel van de verordening zal worden uitgevoerd”, aldus het Turkse ministerie.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 12-12-2018

Dec 12, 2018
Loading posts...