<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Feb 11, 2019

Turkije halveert groenteprijzen

In een tegenaanval op manipulerende tussenpersonen en kwaadaardige marktlui is Turkije deze week gestart met het opzetten van gereguleerde verkooppunten van groente. Dat heeft ervoor gezorgd dat de prijzen met meer dan de helft zijn gedaald naar de gewenste en gewende lage prijs variërend van 2 tot 6 lira (omgerekend 30 eurocent tot een euro)

“En daar zal het niet bij blijven”, zei de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan maandag tijdens een drukbezochte alomvattende openingsceremonie in Ankara. Hij noemde de speculanten en misleiders van voedselprijzen “voedselterroristen”.

In Ankara en Istanbul is sinds maandag verkooppunten van de gemeente te vinden die zes soorten verse groente voor een laag tarief verkopen aan iedereen. Andere steden volgen snel. “De prijzen zijn gehalveerd, net zoals we dat met onze broodverkooppunten hebben gedaan. Hierna zijn schoonmaakartikelen aan de beurt”, liet Erdoğan weten.

Het Turkse ministerie van Handel heeft inspecteurs gestuurd naar groentehallen waar er bewust met prijzen is gespeeld, waardoor peper peperduur werd en is gestegen naar 20 lira per kilo totdat het de eindklant bereikte. “Ze werden daar bijna in elkaar geslagen. Wat een zieke geesten [hebben sommige marktlui]”, haalde de Turkse president uit die ingreep.

De groenteboeren van de gemeente zijn op de eerste dag zeer druk bezocht. Wel geldt er een dagelijks quotum van enkele kilo’s, zodat misbruik van de situatie wordt voorkomen. De Turkse ministers van Financiën, Berat Albayrak, en Landbouw Bekir Pakdemirli hielpen het verkooppersoneel ook een handje mee.

   

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 11-02-2019

Feb 11, 2019
Loading posts...