Posted by Turkse Media
Jul 23, 2018
Turkije herbouwt Palestina: nieuwe scholen, woningen en ziekenhuizen

De Turkse staatsorganisatie voor ontwikkelingshulp TIKA heeft in drie jaar 543 steunprojecten voltooid in Palestina. De Turken bouwden in korte tijd scholen, huizen en ziekenhuizen voor Palestijnen en helpen hun tot op de dag van vandaag in hun levensbehoeften.
TIKA realiseerde 332 van die projecten in de bezette Westelijke Jordaanoever, 81 in bezet Oost-Jeruzalem en 130 in Gaza, die ook onder de Israëlische blokkade ligt.
De Turkse staatsorganisatie voltooide recent een modern ziekenhuis met 180 bedden en een woonproject van 320 appartementen, die allen dit jaar zijn geschonken aan behoeftige Palestijnen. (FOTO’S)
Ook wordt gewerkt aan de sociale infrastructuur, worden vrouwen aan een baan geholpen en ngo’s ondersteund en bestaan sportprojecten voor jongeren, is verklaard.
Turks ontwikkelingsmodel
Bülent Korkmaz, de Palestijnse coördinator van TIKA, zegt in een interview, refererend naar de woorden van president Recep Tayyip Erdoğan, dat “TIKA de uitvoerende instantie is van het Turkse ontwikkelingsmodel”.
“TIKA is anders dan andere organisaties die ‘neokoloniale’ winsten nastreven onder het kleed van humanitaire en ontwikkelingshulp”, vertelt Korkmaz.
“We starten eerst een onderzoek, identificeren problemen en kansen en streven naar alternatieve oplossingen. Onze prioriteit ligt niet bij bepaalde religieuze, etnische of politieke groeperingen. We richten ons op mensen die het echt nodig hebben”, vertelt hij over de werkwijze van TIKA.
Korkmaz zegt ook dat TIKA hoop brengt aan mensen die in gebieden vol wanhoop en ellende leven. “We vormen oprechte relaties gebaseerd op broederschap en vriendschap.”
Jeruzalem en Palestina
Korkmaz laat weten dat de hulporganisatie via 60 kantoren rechtstreeks betrokken is in 58 verschillende landen en TIKA toegang heeft tot 170 landen.
“Ongetwijfeld is elk land speciaal voor ons, maar Palestina en Jeruzalem hebben een aparte status. Soms wordt onze hulpinteresse verkeerd geïnterpreteerd. Wij hanteren een open, transparante en een evalueerbare werkprocedure.”
Talrijke projecten zijn in samenwerking met groepen uitgevoerd die verbonden zijn aan de VN en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). “We publiceren onze activiteiten op sociale en traditionele media. Daarnaast willen we onze methoden laten zien aan de aandeelhouders (en donateurs) die ons willen ontmoeten of meer willen leren over de organisatie.”
Ziekenhuizen en gezondheidsfaciliteiten
Het Palestine-Turkey Friendship Hospital is gebouwd in Gaza en kostte ongeveer 62 miljoen dollar. De opening staat gepland voor eind 2018. Het ziekenhuis is het grootste van Palestina.
Ook is de afgelopen vijf jaar een ziekenhuis in de stad Tubas op de Westelijke operationeel geweest. Het is de modernste gezondheidsfaciliteit in het land. “TIKA biedt ook medische apparatuur en training aan personeel en ambulances.”
Woonprojecten
Honderden Palestijnen, die hun huizen verloren na Israëlische aanvallen, kregen van Turkije appartementen in Gaza.
TIKA voltooide in 2017 de ‘Valley Gaza’ voor een bedrag van 13 miljoen dollar. Aan Palestijnse families is in het kader van dat project 320 appartementen overgedragen. Tegenwoordig wonen 2.500 mensen in het woningcomplex.
Turkije is van plan een tweede appartementencomplex te bouwen, in Al-Quds. (LEES meer)
Onderwijs
Duizenden Palestijnen studeren ook op scholen die door TIKA zijn gebouwd. Tot nu toe zijn er zes scholen gebouwd door de Turkse staatsorganisatie in Palestina.
TIKA is ook klaar met het restaureren van negen scholen en biedt meubel- en materiaalondersteuning aan twintig anderen.
Voor 400 vrouwelijke studenten aan de Universiteit van Jeruzalem worden studentenkamers gebouwd.
Olijfolieproductie
Landbouw is een van de belangrijkste inkomstbronnen voor Palestijnen, meldt Korkmaz. Het land heeft vruchtbare landbouwgronden. Met het oog op de ontwikkeling van de landbouw in Palestina heeft TIKA de modernste olijfoliefaciliteit in het land in Gaza gebouwd.
TIKA levert ook verschillende voertuigen aan Palestijnse boeren, variërend van terreinwagens, tractoren, cultivatoren, graaf- en oogstmachines.
Pluimvee
In een school in het Al-Khalil-district op de bezette Westelijke Jordaanoever is een pluimveefaciliteit opgericht. Palestijnse studenten krijgen in de operatieve faciliteit de kans meer te leren op dat gebied. De kippen leggen dagelijks 2.500 eieren.
Culturele diensten
Palestina deelt een gemeenschappelijk en historisch erfgoed met Turkije, zegt Korkmaz. “Daarom herstelt TIKA ook kunstvoorwerpen die dateren uit het Ottomaanse tijdperk.”
TIKA herstelde ook de wachttoren die was gebouwd door Sultan Abdulhamid II in Nablus en de vergulde halve maan op de Rotskoepel in het Al-Aqsa moskeecomplex.
Om de Al-Aqsa moskee en Palestina aan buitenlanders te introduceren, publiceerde TIKA ook reisgidsen in het Turks, Arabisch en Engels.
TIKA dekt de uitgaven van 2.500 boeken die zijn opgesteld door ‘House of Wisdom’, waarin de relaties tussen Turkije en Palestina in het afgelopen decennium zijn geanalyseerd en duizend andere boeken waarin de Armeense incidenten uit 1915 worden besproken.
Dankzij inspanningen van TIKA is het Nebi Musa Festival, dat voor het eerst in 1187 werd opgericht door Salahaddin Ayyubi om de moslimmacht te tonen maar vervolgens in 2014 eindigde vanwege de Israëlische bezetting van Oost-Jeruzalem, een nieuw leven ingeblazen.
TIKA levert ook kantoorapparatuur aan Palestijnen.
Wereld
TIKA staat bekend om zijn 20.000 steunprojecten over de hele wereld. (LEES meer)
© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA –AL-QUDS | Gepubliceerd: 23-07-2018