<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jul 11, 2021

Turkije herdenkt genocide in Srebrenica: ‘Opdat wij nooit vergeten’

Het is inmiddels 26 jaar geleden dat er een massamoord heeft plaatsgevonden in hartje Europa. Meer dan 8.300 Bosnische moslims werden op 11 juli 1995 in het Bosnische Srebrenica op gruwelijke wijze omgebracht.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan reageerde zondag dat zijn land het niet zal toestaan dat de massamoord onder het tapijt wordt geveegd. “We zullen de genocide niet vergeten en niet doen vergeten. Dit is onze morele plicht en gezamenlijke taak. Rechterlijke uitspraken zullen de slachtoffers niet doen terugkeren. Wel is dat belangrijk dat het toekomstige misdaden voorkomt. We zullen onze Bosnische broeders altijd blijven steunen. Ik wens de slachtoffers Allah’s genade.”

“We zijn het niet vergeten. En zullen het nooit doen vergeten”, reageerde de Turkse vicepresident Fuat Oktay zondag. Hij deelde ook een uiting van Alija Izetbegović, voormalig voorzitter van het presidentschap van Bosnië en Herzegovina: “Wat je ook doet, vergeet de genocide niet. Want een vergeten genocide herhaalt zich.”

“Ik herdenk onze 8.372 Bosnische broeders. Moge hun plaats in de hemel zijn”, verklaarde Oktay.

De Turkse buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu benadrukte “het donkere vlek van de mensheid, de ergste tragedie na de Tweede Wereldoorlog in Europa”. “Ik wens de slachtoffers Allah’s genade en de familieleden veel sterkte.”

Dit weekend werden bij het Srebrenica-Potočari-monument en de begraafplaats voor de slachtoffers de overblijfselen van 19 nieuw gevonden slachtoffers begraven.

EU

De EU reageerde zondag dat “Europa zijn verantwoordelijkheid voor het niet voorkomen van de genocide in Srebrenica niet is vergeten”.

Val van Srebrenica

Begin jaren negentig werd Srebrenica belegerd door Servische troepen die probeerden het grondgebied van Bosnische moslims en Kroaten te veroveren om hun eigen staat te vormen.

In het voorjaar van 1993 verklaarde de VN-Veiligheidsraad Srebrenica tot een “veilige zone”. De Servische troepen onder leiding van generaal Ratko Mladic – later schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide – betraden echter de VN-zone, die onder controle was van Nederlandse troepen (Dutchbat).

Het lukte echter de Nederlandse militairen niet om de duizenden Bosnische vluchtelingen te verdedigen tegen Servische troepen, die al op 11 juli ongeveer 2.000 mannen en jongens hadden gedood. Ongeveer 15.000 inwoners van Srebrenica vluchtten omliggende bergen in, maar bloeddorstige Servische troepen jaagden op hen en doodden 6.000 mensen in de bossen.

Ondanks dat Nederlandse troepen als internationale vredeshandhavers moesten optreden, doodden Servische strijdkrachten in juli 1995 op brute wijze meer dan 8.000 Bosnische moslimmannen en -jongens in Srebrenica.

Dutchbat

Enkele van de desbetreffende Nederlandse militairen verdedigden zich in een meerdelige documentaireserie, die vorig jaar op de Nederlandse televisie kwam, en gaven aan op dat moment machteloos en zonder voldoende wapens te zijn. Zij voelden zich in de steek gelaten door de Verenigde Naties en hadden naar eigen zeggen niet door dat de Serviërs, die de Bosnische moslimmannen scheidden van de vrouwen en kinderen, hen kort later zouden uitmoorden.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 11-07-2021

Jul 11, 2021
Loading posts...