<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Feb 24, 2021

Turkije herdenkt scheepsramp met joodse vluchtelingen

Turkije heeft woensdag de Strumaramp herdacht. In 1942 torpedeerde een Sovjetonderzeeër in de Zwarte Zee een schip met joodse vluchtelingen. Daarbij kwamen honderden mensen, waaronder kinderen, om het leven. Het schip vertrok uit Roemenië en was op weg naar Palestina.

In een verklaring zei het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken dat sinds 2015 jaarlijks herdenkingsceremonies worden gehouden op 24 februari in de wijk Sarayburnu in Istanbul.

“Vandaag herdenken wij met respect en in Sarayburnu ceremonieel degenen die 79 jaar geleden het leven lieten bij de Struma-ramp toen ze op de vlucht waren voor de Holocaust”, is verklaard.

Het Struma-schip, dat joodse vluchtelingen vervoerde die op de vlucht waren voor de vervolging van nazi’s en hun bondgenoten tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd op 24 februari 1942 door een Sovjetonderzeeër in de internationale wateren van de Zwarte Zee getorpedeerd. Daarbij kwamen 768 mensen, waaronder 108 kinderen, om het leven.

Torpedo op de mensheid

Het evenement in de haven van Sarayburnu aan Europese zijde, georganiseerd door het gouverneurschap van Istanbul onder leiding van president Recep Tayyip Erdoğan, is woensdag bijgewoond door de locogouverneur van Istanbul Özlem Bozkurt Gevrek, Istanbul- vertegenwoordiger van het ministerie van Buitenlandse Zaken ambassadeur Salih Murat Tamer, Isaak Haleva, opperrabbijn van de joodse gemeenschap in Turkije, Ishak Ibrahimzadeh, hoofd van de joodse gemeenschap in Turkije en Hüseyin Aksu, locoburgemeester van Istanbul.

Tijdens het evenement zei Gevrek dat de pijnlijke gebeurtenis die plaatsvond in de donkere dagen van de Tweede Wereldoorlog een diepe wond in de herinneringen heeft veroorzaakt.

Ze merkte op dat Turkije allerlei humanitaire en diplomatieke initiatieven ontplooide om de onschuldige burgers aan boord van het schip te redden. “De Struma vervoerde onschuldige mensen wiens enige doel was om de nazi-vervolging te ontvluchten en hun leven voort te zetten in veilige landen.”

Gevrek zei dat ze hoopt dat herdenkingsceremonies voorkomen dat dergelijke pijnlijke gebeurtenissen niet weer gebeuren en dat men leert van de geschiedenis en deze doorgeeft aan toekomstige generaties.

“Tegenwoordig zien we met bezorgdheid dat antisemitisme, xenofobie, racisme, Islamofobie en allerlei vormen van discriminatie als virussen worden verspreid terwijl de wereld ook worstelt met de coronapandemie.”

De schrijver Aaron Nommaz sprak de gebeurtenis namens de Turks-Joodse gemeenschap toe en beschreef het Struma-incident als “een van de meest gênante gebeurtenissen in de geschiedenis”.

“De reden waarom we hier allemaal bijeen zijn, is om de trieste gebeurtenis te herdenken waarbij 768 mensen, waaronder 103 kinderen, werden begraven in de koude wateren van de Zwarte Zee als gevolg van een torpedo-aanval en om een ​​stap te nemen om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt”, sprak Nommaz.

“Deze torpedo was in wezen gericht op de mensheid, niet op het Struma-schip.”

Nommaz benadrukte ook dat veel landen afzien van het houden van herdenkingsceremonies voor degenen die hun leven hebben verloren op de Struma.

“Ik zou willen dat soortgelijke herdenkingsceremonies die we hier elk jaar houden, ook door andere landen zoals Roemenië, de Balkanlanden, het VK, Rusland en Duitsland worden gehouden”, aldus Nommaz.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 24-02-2021

Feb 24, 2021
Loading posts...