<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jan 26, 2019

Turkije herdenkt slachtoffers Holocaust met boodschap aan de wereld

Turkije heeft zaterdag een verklaring vrijgegeven naar aanleiding van de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust.

“Op de International Holocaust Remembrance Day herdenken we de meer dan 6 miljoen slachtoffers die op brute wijze door het naziregime en collaborateurs op een systematische manier zijn vermoord”, verklaarde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

“Onze gedachten gaan ook uit naar de Turkse diplomaten die Holocaust-slachtoffers hebben helpen vluchten”, is iedereen duidelijk gemaakt.

Donderdag is in Turkije een herdenkingsbijeenkomst gehouden op de Universiteit van Ankara met aanwezigheid van de Turkse viceminister van Buitenlandse Zaken en EU-directeur Faruk Kaymakçı en opperrabbijn van Turkije Rav Isak Haleva.

“Op 1 november 2005 heeft de Algemene Vergadering van de VN een resolutie aangenomen, die door Turkije mede is gesponsord, om 27 januari aan te duiden als Internationale Holocaustherdenkingsdag,” merkte de Turkse verklaring op.

“Ondanks de Holocaust, die het gevolg was van racisme en haat tegen verschillen, is de opkomst van antisemitisme, racisme, xenofobie en Islamofobie in de wereld van vandaag verontrustend. Het is van essentieel belang om resoluut te strijden tegen deze haatgebaseerde verschijnselen die een bedreiging vormen voor de wereld.”

De verklaring zei dat er lessen moeten worden afgeleid van de Holocaust, “die niet te vergelijken is met andere gebeurtenissen in de geschiedenis”.

Turkije heeft sinds 2008 als waarnemend land deelgenomen aan de activiteiten van de Internationale Holocaust Herdenkingsalliantie (IHRA), die werd opgericht met de bedoeling de Holocaust grondig te onderzoeken, slachtoffers te herdenken en de nieuwe generaties over deze misdaad te onderwijzen, aldus de verklaring.

“Turkije opende toen zijn deuren voor honderden Joden, waaronder wetenschappers, die de nazi-vervolging ontvluchtten. Vandaag de dag worden miljoenen mensen beschermd [door Turkije] die wegvluchten voor wreedheden”, verklaarde Turkije.

Het Turkse ministerie liet ook weten dat Turkije zijn inspanningen zal blijven voortzetten om racisme, discriminatie, vreemdelingenhaat, antisemitisme, Islamofobie en alle vormen van extremisme te voorkomen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 26-01-2019

Jan 26, 2019
Loading posts...