<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Mar 18, 2020

Turkije herdenkt Slag om Çanakkale

Turkije herdenkt woensdag massaal de Slag om Çanakkale (Gallipoli), welke 105 jaar geleden plaatsvond op 18 maart 1915 op het Ottomaanse schiereiland.

De aangrijpende dag markeert het catastrofale en maandenlange geweld tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Britse Oorlogsraad besloot op 13 januari 1915 het schiereiland Çanakkale te bezetten. Het belangrijkste doelwit was Istanbul, de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk.

De Britten wilden de zeestraat van Çanakkale oversteken en Istanbul vóór Rusland bezetten. Groot-Brittannië en Frankrijk leden op 18 maart een onverwachte nederlaag, hoewel ze dachten dat ze de zeestraat gemakkelijk met slagschepen zouden oversteken.

De Britse ‘HMS Irresistible’ en ‘HMS Ocean’ en de Franse ‘Bouvet’ werden tot zinken gebracht door mijnen die door het Ottomaanse schip ‘Nusret’ waren gelegd. Op 25 april begon een militaire operatie.

De Slag om Çanakkale wordt gezien als een beslissend moment in de geschiedenis van het huidige Turkije. Acht jaar later werd na de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog de Republiek Turkije opgericht door Mustafa Kemal Atatürk, een van de commandanten bij de Gallipoliveldtocht, oftewel Çanakkale Savaşı.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ÇANAKKALE | Gepubliceerd: 18-03-2020

Mar 18, 2020
Loading posts...