<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jul 31, 2018

Turkije herdenkt Turkse slachtoffers Armeense terreur

In Turkije zijn dinsdag Turkse slachtoffers van de Armeense terreurgroep ASALA herdacht. Het was 38 jaar geleden toen in Griekenland de Turkse diplomaat Galip Özmen en zijn 14-jarige dochter Neslihan werden vermoord door de beruchte Armeense terreurgroep.

Zijn vrouw, Sevil Özmen, en zijn 16-jarige zoon, Kaan Özmen, raakten zwaargewond, maar slaagden erin de terreuraanslag te overleven. Het Armeense geheime leger voor de bevrijding van Armenië (ASALA) eiste in 1980 de verantwoordelijkheid op voor de terroristische aanslag.

Tientallen jaren later is de pijn nog vers en is de wond nog steeds open, melden Turkse nieuwsdiensten. Turkije treurt nog steeds om Özmen en zijn dochter, maar ook om de meer dan 30 Turkse diplomaten en hun familieleden, die tijdens terreuraanslagen tussen 1973 en 1984 zijn omgebracht.

Volgens het onderzoek genaamd ‘Armeense Terreur’, in 2006 uitgevoerd door Ömer Engin Lütem, een voormalige Turkse diplomaat, vonden de moorden intercontinentaal plaats in de VS, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Spanje, Libanon, Griekenland, Zwitserland, Nederland, Canada , Portugal, Iran en het VK.

De studie laat weten dat de assimilatie van Armeniërs die naar andere landen migreerden, werd gezien als een bedreiging voor Armeense kerken en politieke partijen, die toen besloten om extremistische nationale emoties te doen herleven om assimilatie te belemmeren en hun identiteitsbegrip te beschermen.

Eerste moord in 1973

ASALA is in 1975 opgericht in Beirut, Libanon, tijdens de Libanese burgeroorlog. De terreurgroep is verantwoordelijk voor honderden bloedige terreurdaden.

Hoewel de groep in 1975 werd gevormd, kwam de eerste moord op een diplomaat en zijn plaatsvervanger op 27 januari 1973. Toen vermoorde de Armeniër Gurgen Yanikyan de consul-generaal van Turkije in Los Angeles, Mehmet Baydar, en zijn assistent Bahadir Demir.

In totaal werden drie diplomaten gedood tussen 1973 en 1978, waarna Turkse ambtenaren in het buitenland doelwit werden van Armeense terroristische organisaties zoals ASALA en de zogeheten Justice Commandoes voor Armeense genocide.

Van 1975 tot 1984 werden Turkse ambassadeurs en diplomaten wereldwijd doelwit van ASALA en verwante groeperingen. Deze Armeense terroristische aanslagen namen toe van 1980 tot 1983. Toen vonden meer dan tachtig procent, 580 van de 699 terreuraanslagen, plaats. De terroristische aanslagen eindigden in 1986, blijkt uit het onderzoek ‘Armeense Terreur’.

De bloedige terreuraanslagen vonden plaats om de Turkse regering te dwingen “haar verantwoordelijkheid in 1915 voor de zogenaamde Armeense genocide publiekelijk te erkennen, schadevergoeding te betalen en grondgebied af te staan ​​voor een ‘Armeens thuisland’.”

In 1915 verplaatste het Ottomaanse Rijk Armeniërs in Oost-Anatolië na opstanden en toen zij aan Russische zijde stonden. Tijdens dit verplaatsingsproces vielen slachtoffers.

Armenië heeft om verontschuldiging en compensatie geëist, terwijl Turkije officieel de beschuldigingen van Armenië over de incidenten heeft weerlegd door te beweren dat, hoewel Armeniërs tijdens de verhuizingen stierven, veel Turken ook hun leven verloren door aanvallen van Armeense bendes in Anatolië. De Turkse regering heeft historici herhaaldelijk opgeroepen om Ottomaanse archieven die betrekking hebben op het tijdperk te bestuderen om te ontdekken wat er feitelijk is gebeurd tussen de Ottomaanse regering en haar Armeense burgers.

Het debat over de zogenaamde genocide en de uiteenlopende meningen tussen de huidige Turkse regering en de Armeense diaspora, samen met de huidige regering in Jerevan, genereert nog steeds politieke spanningen tussen Turken en Armeniërs. De beschuldigingen van genocide worden afgewezen en Turkije heeft eerdere ervaringen officieel erkend als een grote tragedie waarbij beide partijen zware verliezen leden, waaronder honderden Islamitische Turken.

Terreurdaden in Parijs

De aanval op de luchthaven Esenboğa op 7 augustus 1982 was een van de meest beruchte aanvallen van ASALA, omdat de groep voor het eerst niet-diplomaten burgers aanviel. Negen mensen stierven en meer dan 80 raakten gewond toen twee terroristen het vuur openden in een drukbezocht passagiersgedeelte van de luchthaven in de Turkse hoofdstad Ankara.

De aanslagen in Parijs in 1981 en 1983 behoren tot de andere opmerkelijke misdaden van de groep. ASALA-terroristen hielden 56 mensen gedurende 15 uur gegijzeld tijdens een Turkse consulaataanval in 1981. In 1983 vermoordde een kofferbom acht mensen – de meesten van hen niet-Turken – bij een incheckbalie van Turkish Airlines op de luchthaven Orly in Parijs.

Volgens sommige Turkse functionarissen was het de Orly-aanval toen de groep veel van zijn steun en financiële steun van de Armeense diaspora verloor en moest ontbinden.

In 1979 vond ook een ASALA-aanslag plaats in Den Haag. Toen werd de zoon van toenmalige Turkse ambassadeur, Ahmet Benler, op weg naar school gedood. In 2015 ging daar een monument voor open voor de Turkse ambassade in Den Haag.

De lijst van Turkse diplomaten en ambtenaren die zijn vermoord tijdens Armeense terroristische aanslagen is lang:

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 31-07-2018

Jul 31, 2018
Loading posts...