<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Feb 03, 2020

Turkije herhaalt in Kiev dat het Krim-annexatie Rusland niet erkent

Turkije onderstreepte maandag tijdens een officieel staatsbezoek aan Oekraïne opnieuw dat het de illegale annexatie van de Krim door Rusland niet erkent.

De Turkse steun voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne zal worden voortgezet, vertelde de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Oekraïense collega Volodymyr Zelensky in Kiev.

Turkije volgt de situatie van de Tataarse Turken van de Krim op de voet en zal hen samen met de Oekraïense autoriteiten blijven steunen, zei Erdoğan.

Zelensky zei tegen journalisten dat Oekraïne Turkije dankbaar is voor de militaire en financiële samenwerking tussen beide landen.

Over de uitwisseling van gevangenen tussen Rusland en Oekraïne zoekt Oekraïne steun van Turkije bij de vrijlating van Oekraïense burgers, waaronder Krim-Tataren die zich in Russische gevangenissen bevinden, zei Zelensky. De Tataren worden vervolgd sinds de Russische annexatie van de Krim in 2014.

Idlib

De Oekraïense president uitte ook zijn condoleances aan Turkije vanwege het overlijden van vijf Turkse militairen in het Syrische Idlib maandag na een aanval van het Assad-regime. Turkije sloeg zeer hard terug en liet maandagavond weten binnen korte tijd 76 militairen van Assad en diens huursoldaten te hebben uitgeschakeld. Op internet circuleren beelden van de vergeldingsactie.

Turkije stopte maandag ook met de gezamenlijke patrouilles met Rusland en benadrukte dat de Russen geen gesprekspartner zijn in Idlib. Erdoğan waarschuwde Rusland niet in de weg van Turkije te moeten staan tijdens de antiterreurmissie in Idlib.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA – KIEV | Gepubliceerd: 03-02-2020

Feb 03, 2020
Loading posts...