<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Aug 22, 2020

Turkije heropent Chora Museum als moskee, Griekenland opnieuw woedend

In Istanbul is opnieuw een oud gebedshuis heropend als moskee. De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan maakte per decreet bekend dat de Chora Museum voortaan ook gebruikt wordt voor Islamitische gebedsdiensten.

Het zesde-eeuwse Chora, Kariye in het Turks, eerder een kerk en gelegen in de wijk Fatih in Istanbul op het historische schiereiland, dateert uit het Byzantijnse rijk en is nog steeds intact. In de 16e eeuw, na de verovering van Istanbul door Mehmet II, werd de kerk omgebouwd tot moskee.

In 1945 werd het gebouw van een Islamitisch gebedshuis veranderd in een museum.

Griekenland

Athene reageerde woedend op de heropening van de voormalige Chorakerk als moskee.

“De Choramoskee, de Aya Sofya (Hagia Sophia) en andere culturele bezittingen in ons land, behoren tot Turkije en zijn onze eigendommen”, reageerde woordvoerder Hami Aksoy namens het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken daarop.

Aksoy zei dat Turkije zijn culturele bezittingen nauwgezet beschermt in het kader van de Turkse traditie van tolerantie die voortkomt uit zijn cultuur, geschiedenis en rechten en verantwoordelijkheden die voortvloeien uit internationale verdragen.

“We willen onderstrepen dat een wijziging van de status van een werelderfgoedlocatie niet in tegenspraak is met de UNESCO-conventie inzake de bescherming van het cultureel en natuurlijk werelderfgoed.”

Griekenland, dat Ottomaanse moskeeën op zijn grondgebied in kerken en andere gebouwen heeft veranderd en moslimminderheden onderdrukt, is volgens Turkije “het laatste land is dat iets te zeggen heeft over respect voor andere religies”.

Aksoy benadrukte dat Griekenland, dat ondanks internationale overeenkomsten de mensenrechten en de vrijheid van de Turkse minderheid in zijn land aan zijn laars lapt en allerlei repressieve praktijken uitvoert op hen, niet het recht heeft Turkije de les te lezen.

Turkije onderstreepte dat “de pogingen van Griekenland om valse agenda’s te creëren in de regio gedoemd zijn te mislukken” en nodigt de Grieken uit om “de moslims in hun land de nodige faciliteiten te bieden”.

Athene is de enige Europese hoofdstad zonder een moskee.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 22-08-2020

Aug 22, 2020
Loading posts...