<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
May 24, 2019

Turkije in EU? Verenigd Koninkrijk reageert zeer opmerkelijk

Het Turkse lidmaatschap van de EU zal een grote bijdrage leveren aan beide partijen, zei de Britse ambassadeur in Ankara vrijdag in een exclusief interview.

“Het toetredings- en lidmaatschapsproces van Turkije zijn momenteel vastgelopen. Het is voor nu moeilijk optimistisch te zijn”, sprak Dominick Chilcott. “Maar dat kan op elk moment snel veranderen.”

Volgens Chilcott heeft het huidige gebrek aan vooruitgang niets te maken had met de Turkse cultuur, omvang of geografische positie. “In principe is er geen reden waarom Turkije geen lidstaat wordt. Het land zal een zeer succesvolle staat van de EU zijn, een grote bijdrage leveren en enorm profiteren van het EU-lidmaatschap”, stelde de Britse ambassadeur.

Chilcott wees erop dat Turkije een onmisbare en krachtige bondgenoot van de EU is, maar benadrukte dat beide partijen bepaalde veranderingen moeten doorvoeren om de huidige partnerschappen voort te zetten.

‘Internationale gemeenschap moet Turkije dankbaar zijn’

“Met de opvang van 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen en een half miljoen vluchtelingen uit andere landen draagt ​​Turkije een enorme last”, benadrukte Chilcott. “Iedereen in de internationale gemeenschap zou dankbaar moeten zijn voor alle inspanningen die Turkije levert.”

Chilcott onderstreepte dat de huidige bijdragen van de EU slechts een “klein deel van de kosten zijn die Turkije al heeft”.

“Het is aan de politici om onderling te bespreken wat de juiste hoeveelheid is. Dat bedrag us overeengekomen tussen de regering van president Erdoğan en de Europese Unie. Ik weet zeker dat meer hulp hier in Turkije zeer op prijs zal worden gesteld.”

Vluchtelingendeal

In 2016 ondertekenden Turkije en de EU een overeenkomst om de illegale migratiestroom door de Egeïsche Zee tegen te gaan door strengere maatregelen te nemen tegen mensenhandelaars. Ook zou de leefomstandigheden van bijna 3 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije verbeterd worden.

De overeenkomst voorziet ook een versnelling van een mogelijke EU-lidmaatschap van Turkije en visumvrij reizen voor Turkse onderdanen binnen het Schengengebied, op voorwaarde dat Ankara voldoet aan alle 72 vereisten van de EU.

Turkije klaagt er al heel lang over dat de EU traag is met het verstrekken van de beloofde middelen voor vluchtelingen. Ook houdt volgens Ankara Europa zich niet aan de afspraak inzake visumvrij reizen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 24-05-2019

May 24, 2019
Loading posts...