<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Apr 02, 2018

Turkije, Indonesië en IOB bezig met islamitische ‘Megabank’

Turkije, Indonesië en de Islamitische Ontwikkelingsbank (IOB) hebben de handen ineengeslagen om een grote bank op basis van islamitische principes op te richten.

“We zijn uiterst optimistisch dat in 2018 sprake zal zijn van zichtbare resultaten”, verklaarde IOB-woordvoerder Abdul-Hakim Elwaer tijdens de 43e algemene vergadering van IOB in Tunesië. “We brengen hiervoor leiders van moslimlanden bijeen.”

Turkije en Indonesië zijn al langer bezig met het oprichten van een financieel systeem dat is gebaseerd op islamitische regels. De nadruk wordt gelegd op een renteloos stelsel. De islamitische ‘bank’ krijgt de naam Megabank en zal aansluiten aan het nieuwe financiële systeem dat in Turkije al deels is ingevoerd, de zogeheten participatiemethode.

Turkije

De Turkse vicepremier Mehmet Şimşek liet in 2016 weten dat Turkije tot 2025 een aandeel van 15 procent in de ‘bankensector zonder rente’ wil hebben. In 2016 was dat 5,1 procent. “De omvang van de islamitische financiële sector heeft over een paar jaar een potentieel van 3,5 biljoen dollar. Financiële centra in landen zoals Londen, Dubai, Hong Kong en Luxemburg tonen ook belangstelling in dit nieuwe type financieringssysteem, waar ze ook in investeren.”

China doet ook mee met islamitisch financieren om betrekkingen met moslimlanden hoog te houden, vertelde Şimşek.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – TUNESIË | Gepubliceerd: 02-04-2018

Apr 02, 2018
Loading posts...