<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Feb 26, 2019

Turkije is hypocrisie Europese leiders helemaal zat na top met Sisi

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu haalde dinsdag stevig uit naar Europese leiders die een top hebben bijgewoond in Egypte, waar vorige week negen jongeren zijn geëxecuteerd. Çavuşoğlu noemde de leiders uit Europa hypocrieten.

“Dit is meten met twee maten en hypocrisie dat alle EU-leiders naar Egypte gingen en met de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi bijeenkwamen”, zei de Turkse minister aan verslaggevers in Ankara.

De opmerkingen van Çavuşoğlu komen na de eerste EU-Arabische top, zondag in Sharm el-Sheikh. Die werd bijgewoond door veel Europese functionarissen, ondanks de massale executie van negen jonge mannen in verband met een moord op 2015.

Çavuşoğlu verwees ook naar de dreigende uitingen van de EU richting Turkije nadat het land overwoog om de doodstraf in te voeren na de mislukte staatsgreep, gepleegd door leden van terreurgroep FETO, in 2016. “De EU neemt een inconsistent standpunt in over de executies in Egypte.”

De Turkse minister zei ook dat de EU zogenaamd als “de bakermat van de democratie” wordt gezien. “Deze landen hebben eigenlijk geen waarden meer”, zei de Turkse minister. “Racisme, xenofobie en extremisme hebben hun gemeenschappelijke Europese waarden doen eroderen. Europa vergeet zijn waarden als het om belangen gaat”, aldus Çavuşoğlu.

Executies

Vorige week executeerden Egyptische autoriteiten negen jonge mannen die waren veroordeeld voor de moord op Hisham Barakat, de openbare aanklager van Egypte, in 2015.

Amnesty International zei dat de mannen zijn veroordeeld na een aanklacht wegens terrorisme na “grove oneerlijke processen” ontsierd door vermeende foltering. De vonnissen werden ondanks oproepen van talrijke internationale rechtengroepen om niet tot executie over te gaan, alsnog uitgevoerd door Egypte..

Eerder deze maand executeerden de Egyptische autoriteiten nog eens zes mensen in twee afzonderlijke zaken voor de moord op de zoon van een rechter en een hoge politiefunctionaris.

Egypte raakte in 2013 in rep en roer toen het Egyptische leger Mohamed Morsi, de eerste vrij gekozen president van het land, middels een staatsgreep afstoot.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 26-02-2019

Feb 26, 2019
Loading posts...