<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
May 07, 2019

Turkije: Juridische grondslag voor herverkiezingen Istanbul

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde maandagavond dat het besluit om de lokale verkiezingen in Istanbul te herhalen op basis van de wet is genomen en dat iedereen dat moet respecteren.

In een schriftelijke verklaring benadrukte het Turkse ministerie dat de lokale verkiezingen op 31 maart is waargenomen door een delegatie van het Congres van Lokale en Regionale Autoriteiten van de Raad van Europa. Die verklaarde toen “onder de indruk te zijn van de vaardigheid” van de Turkse Kiesraad (YSK).

De YSK heeft klachten op basis van wettelijke rechten behandeld met betrekking tot verschillende provincies en steden, en is op basis daarvan tot een oordeel gekomen, benadrukte het Turkse ministerie. Sommige beroepen zijn verworpen, maar ook is besloten om de lokale verkiezingen in Istanbul opnieuw te laten plaatsvinden.

“Iedereen moet deze beslissing respecteren die op basis van de wet is genomen. We accepteren geen politiek gemotiveerde kritiek van sommige van onze buitenlandse gesprekspartners met betrekking tot dit besluit en YSK”, merkte Turkije op. “Turkije heeft zijn democratische volwassenheid al bewezen.”

“Het besluit van de onafhankelijke Turkse Kiesraad (met zeven stemmen voor en vier tegen) is erop gericht de wil van de kiezer zonder enige twijfel te laten blijken.”

De lokale verkiezingen in Istanbul worden op 23 juni gehouden. De YSK verklaarde eerder dat het besluit is genomen omdat sommige leden van het stemcomité die tijdens de verkiezingen dienden geen ambtenaren waren zoals wettelijk vereist.

De Turkse regeringspartij stelt dat er sprake is van een grootschalig en georganiseerd gesjoemel door de oppositie. Ook zouden vele bewijzen zijn van de stembusfraude, ook getoond op grote Turkse tv-zenders. Op grond daarvan diende de regeringsalliantie meerdere bezwaren in.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 07-05-2019

May 07, 2019
Loading posts...