<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Sep 03, 2018

Turkije kan dit najaar al naar olie boren in Middellandse Zee

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Cavuşoğlu, zei maandag dat Turkije dit najaar in het oostelijke Middellandse Zeegebied naar olie kan zoeken. Het land beschikt sinds dit jaar over een boorschip.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Turks-Cypriotische collega-minister Kudret Özersay in Ankara zei Cavuşoğlu dat Turkije alle maatregelen zal nemen om de territoriale wateren en continentaal plat van de Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC) te beschermen.

“Turkije bezit een economisch gebied in de oostelijke Middellandse Zee”, voegde hij eraan toe.

Cavuşoğlu zei dat Turkije eerder een aantal boorwerkzaamheden in die regio heeft uitgesteld. “Nu beschikken we over een platform en kunnen we beginnen met boren. Dit is al besproken met boorbedrijven en Griekenland, dat garant staat.”

De Turkse minister liet weten dat hij dinsdag zijn Griekse tegenhanger Nikos Kotzias zal ontmoeten in de Turkse provincie Izmir en de Cyprus-kwestie zal bespreken. Hij zei dat als de Grieks-Cypriotische kant eenzijdige stappen blijft zetten en zonder instemming blijft boren, Turkije ook zal beginnen met boren.

De Turks-Cypriotische buitenlandminister herhaalde ook dat als de Grieks-Cyprioten hun unilaterale booractiviteiten zullen voortzetten, de Turks-Cyprioten ook “spoedig zullen gaan boren” in overeenstemming met de vergunning die zij al aan Turkish Petroleum hebben verstrekt.

Turkije heeft de Griekse Cypriotische overheid herhaaldelijk gewaarschuwd voor zijn eenzijdig onderzoek naar koolwaterstof in het oostelijke Middellandse Zeegebied. “Turks-Cyprioten hebben ook recht op de hulpbronnen in dat gebied.”

Cyprus is sinds 1974 verdeeld, toen na een Grieks-Cypriotische staatsgreep geweld werd gepleegd tegen de Turkse eilandbewoners en Ankara militair moest ingrijpen. Na twee jaar onderhandelen mislukte in 2017 de laatste poging om het lang verdeelde eiland in de Middellandse Zee te herenigen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 03-09-2018

Sep 03, 2018
Loading posts...