<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 21, 2022

Turkije kiest kant: het Westen of het Oosten?

Turkije heeft deze week laten weten toe te willen treden tot de Shanghai Cooperation Organisation (SCO), oftewel de Shanghai Vijf. De machtige negenkoppige organisatie bestaat uit China, India, Iran, Kazachstan, Kirgizië, Pakistan, Rusland, Tadzjikistan en Oezbekistan.

De Turkse zet haalde weer de welbekende vraag uit de kast: Wil Turkije nou bij het Westen of bij het Oosten horen?

“Turkije hoort bij de wereld en maakt niet enkel onderdeel uit van het Westen of het Oosten”, reageerde de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan deze week in een interview met de Amerikaanse zender PBS. “Turkije zal naar eigen wens met ieder land op aarde spreken”, zei hij in New York, voorafgaand aan de 77e zitting van de Algemene Vergadering van de VN.

Europese landen uiten vaker kritiek op Turkije omdat Ankara dialoog voert met landen die niet in het straatje van Europa zouden passen. De EU houdt Turkije, ondanks dat het tot de top vijf van de NAVO behoort, al 52 jaar aan het lijntje waarna het nog eens durft met Ankara te bemoeien, haalde Erdoğan uit. “Wij hoeven aan niemand verantwoording af te leggen en nemen met iedereen contact op wanneer dat moet. Het maakt niet uit of het om Xi Jinping (China), Putin of Modi (India) gaat, wij behoren allemaal tot deze wereld.”

Op een vraag of Turkije alsnog het NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland gaat blokkeren, liet de Turkse presiden weten dat Zweden “zogenaamd onder het mom van vrijheid” nog steeds terreurgroepen en diens sympathisanten steunt.

“Terreur kent geen plaats in het concept vrije meningsuiting. Naast hun aanslagen op Turken en hun openlijke vertoning op de straten van Stockholm, zijn er zelfs terroristen het Zweedse parlement binnengedrongen. De partij die de verkiezingen heeft gewonnen heeft laten weten hier een einde aan te zullen maken. Wij hopen dat dat ook daadwerkelijk het geval zal zijn. Of Finland ook zo is? Die doen het beter dan de Zweden en lijken meer grip op deze zaak te hebben”, aldus Erdoğan.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 21-09-2022

Sep 21, 2022
Loading posts...