<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jan 08, 2018

Turkije laat aan de wereld zien hoe godsdienstvrijheid (vooral nu) moet

De restauratie van een unieke Bulgaarse orthodoxe kerk door Turkije is opgevat als een merkwaardige boodschap aan de internationale gemeenschap. Turkije laat daarmee zien godsdienstvrijheid hoog in het vaandel te hebben staan, ‘net zoals de voorouders van Turken’.

Dat blijkt uit reacties volgend op de grote opening afgelopen zondag in Istanbul. De St. Stefanus Kerk, ook bekend als de ‘IJzeren kerk’, is de enige in de wereld en heeft veel historische waarde voor Bulgaarse orthodoxen die in Turkije wonen.

De restauratie van de unieke kerk is grotendeels gefinancierd door de gemeente Istanbul, die daar 12 miljoen lira, omgerekend 2,7 miljoen euro, beschikbaar voor heeft gesteld. De werkzaamheden duurden 7 jaar. De kerk staat in het historische Balat district aan de wereldberoemde oever van de Gouden Hoorn. Het gebedshuis was eerder verwoest door een brand.

De opening is bijgewoond door de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en Bulgaarse premier Boyko Borisov. Beide leiders hadden tijdens hun speeches belangrijke boodschappen aan de wereld.

“Istanbul heeft de hele wereld opnieuw laten zien dat het een stad is waar verschillende religies en culturen in vrede samenleven. Zie hier: een patriarchaat aan de ene kant en de IJzeren Kerk aan de andere kant. Deze kerk van ijzer is de enige in zijn soort.”

President Erdoğan benadrukte dat de opening van deze unieke kerk dankzij Turkije vanwege de huidige gang van zaken in de wereld “een zeer belangrijke boodschap is aan de internationale gemeenschap”.

De Turkse president gaf ook een voorbeeld van ‘de principes van de voorouders van Turken’: “Net zoals zij dat ook deden: iedereen is vrij in het beleven van zijn geloof waarbij onze regering garant staat voor ieders veiligheid zonder onderscheid. Er zijn genoeg documenten en bewijzen waarop te zien is hoe Fatih Sultan Mehmet Han van Istanbul tot Bosnië, van Jeruzalem tot Thessaloniki omging met godsdienstvrijheid.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 08-01-2018

Jan 08, 2018
 • Ozturk

  Ik wist eerlijk gezegd niet dat er zo’n mooie kerk in Istanbul stond. En niet alleen de buitenkant is erg mooi, ook het interieur mag er wezen.
  Ik hoop dat onze orthodoxe landgenoten er veel plezier aan zullen beleven!

 • Mustafa

  Zo kan het dus ook!
  Dit maakt mij fier en trots.
  Dit is de beste antwoord dat je kan dienen naar de kortzichtige islamofobe westerlingen.
  Helaas weinig tot geen aandacht in de westerse media.
  Mocht er nu iets negatiefs gebeuren en zeker als er moslims in betrokken zijn,
  Dan staat de medialand op zijn kop, headlines in koeien letters.
  Twee maten, twee gewichten.

 • Turkse Turk

  Wanneer gaan we zien dat een Europese land een moskee gaat bouwen of restaureren inplaats van de molotovcocktails die ernaar gegooid worden te gedogen?

 • Bart Devries

  “De Verbinding”, een moskeeverzamelgebouw aan de Joubertstraat in de Transvaalbuurt. (amsterdam Stadsdeel Oost) is bijvoorbeeld voor een groot deel betaald door de overheid.

 • Ozturk

  Geachte heer de Vries,

  Dat is verre van een zuiver voorbeeld. Het door u genoemde gebouw van de moskee (-organisatie) is slechts voor een kwart met Europees geld gefinancierd. Daarnaast werden er voorwaarden gesteld dat het deel dat met overheidsgeld was gefinancierd niet direct gelieerd mocht zijn met de islam.
  De aldaar gevestigde en van oorsprong moskeeorganisaties TISCC en SSCCM kregen daarom beide het verzoek zich te splitsen in een seculiere stichting en een moskeestichting. Alleen de seculiere stichting mocht kosteloos op de door de Europese overheid gefinancierde verdieping van het gebouw resideren.

  Meneer de Vries, dat was dus niet helemaal wat meneer Turkse Turk bedoelde toen hij zei ‘Wanneer gaan we zien dat een Europese land een moskee gaat bouwen of restaureren?’.
  Hij bedoeld dus dat de overheid een gebouw financiert, en daar verder geen restricties of voorwaarden aan verbindt, net zoals dat nu in Turkije gebeurd.

Loading posts...