<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jan 08, 2018

Turkije laat aan de wereld zien hoe godsdienstvrijheid (vooral nu) moet

De restauratie van een unieke Bulgaarse orthodoxe kerk door Turkije is opgevat als een merkwaardige boodschap aan de internationale gemeenschap. Turkije laat daarmee zien godsdienstvrijheid hoog in het vaandel te hebben staan, ‘net zoals de voorouders van Turken’.

Dat blijkt uit reacties volgend op de grote opening afgelopen zondag in Istanbul. De St. Stefanus Kerk, ook bekend als de ‘IJzeren kerk’, is de enige in de wereld en heeft veel historische waarde voor Bulgaarse orthodoxen die in Turkije wonen.

De restauratie van de unieke kerk is grotendeels gefinancierd door de gemeente Istanbul, die daar 12 miljoen lira, omgerekend 2,7 miljoen euro, beschikbaar voor heeft gesteld. De werkzaamheden duurden 7 jaar. De kerk staat in het historische Balat district aan de wereldberoemde oever van de Gouden Hoorn. Het gebedshuis was eerder verwoest door een brand.

De opening is bijgewoond door de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en Bulgaarse premier Boyko Borisov. Beide leiders hadden tijdens hun speeches belangrijke boodschappen aan de wereld.

“Istanbul heeft de hele wereld opnieuw laten zien dat het een stad is waar verschillende religies en culturen in vrede samenleven. Zie hier: een patriarchaat aan de ene kant en de IJzeren Kerk aan de andere kant. Deze kerk van ijzer is de enige in zijn soort.”

President Erdoğan benadrukte dat de opening van deze unieke kerk dankzij Turkije vanwege de huidige gang van zaken in de wereld “een zeer belangrijke boodschap is aan de internationale gemeenschap”.

De Turkse president gaf ook een voorbeeld van ‘de principes van de voorouders van Turken’: “Net zoals zij dat ook deden: iedereen is vrij in het beleven van zijn geloof waarbij onze regering garant staat voor ieders veiligheid zonder onderscheid. Er zijn genoeg documenten en bewijzen waarop te zien is hoe Fatih Sultan Mehmet Han van Istanbul tot Bosnië, van Jeruzalem tot Thessaloniki omging met godsdienstvrijheid.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 08-01-2018

Jan 08, 2018
Loading posts...